Еврото поевтиня, след като надеждите Гърция да сключи сделка избледняха


Еврото поевтиня, след като надеждите Гърция да сключи сделка избледняха
Снимка: Getty Images

1842

Еврото поевтиня в ранните часове на понеделник, след като бе наранено от несигурността дали почти банкрутиралата Гърция ще успее да си осигури свежо финансиране, тъй като европейските й партньори продължиха да настояват за строги реформи.

Еврото се разменяше на загуба от 0,2% за 1.1138 долара, като след отварянето на пазара дори бе достигнало дъно на 1.1090.

На Гърция бе заявено тази седмицата да прекара легализация през парламента, която да убеди кредиторите от еврозоната да отпуснат средства, чрез които да бъде предотвратен фалита и да започнат преговори относно трета спасителна програма.

Решението на финансовите министри от еврогрупата показа, че Гърция трябва да приеме мерки, включително данъчни и пенсионни реформи, до сряда вечер, както и целия пакет да бъде одобрен от парламента, преди да започнат преговорите за нов спасителен план.

Анализатори очакват еврото да се задържи около 1.10- 1.12 долара докато инвеститорите очакват да видят дали гръцкият министър- председател, Алексис Ципрас, ще успее да прокара пакета икономии през опозицията и лявата коалиция.

Доларът изгуби 0,1% спрямо възприеманата като безопасна в момента йена до 122.63.

Несигурността около бъдещето на Гърция в еврозоната ще продължи да доминира на пазарите засега, коментираха търговци, оставяйки засега настрана другия голям слон в стаята- предстоящото увеличение на лихвения процент в САЩ.

В петък председателят на Фед, Джанет Йелън, заяви, че очаква банката да повиши лихвения процент в някакъв момент тази година.

Председателят на Фед- Бостън, Ерик Розенгрен, заяви, че септември може да е подходящ за повишение, в случай че икономиката продължи да се подобрява.

Инвеститорите също така ще държат под око китайските акции, които рязко поскъпнаха за втори пореден ден в петък, давайки надежда, че от Пекин може би най- накрая са успели да стабилизират пазара, след пускането в действие на пакет от мерки за подкрепа.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички