Признаците за прогрес при Гърция повдигнаха еврото


Признаците за прогрес при Гърция повдигнаха еврото
Снимка: Thinkstock

2310

Еврото поскъпна в четвъртък, докато безопасната йена поевтиня, след като риск апетита се завърна поради наложените в Китай рестрикции върху продажбите на акции и признаците, че Гърция отбелязва прогрес в усилията си да си осигури нови източници на финансиране.

Единната валута поскъпна с 1,1% спрямо йената до 135.28 и с 0,5% до 1.1097 долара, след като Атина направи крачка напред, изпращайки пакет от предложения за реформи на своите кредитори от еврозоната.

Действително търговците заявиха, че неспособността на еврото да поддържа нива над 1.11 е ясен сигнал, че евробиковете все още не са прекалено развълнувани.

В подкрепа на настроенията бяха и плахите признаци, че китайските акции може да са достигнали дъно поне засега. Шанхайските акции поскъпнаха, след като бяха подкрепени от спешните мерки от страна на правителството, целящи да спрат сриването на пазара.

Безопасната йена отстъпи, позволявайки на долара да пробие над 122 йени, отдалечавайки се от 7- седмичното дъно на 120.41, достигнато в средата на седмицата.

Стоковите валути като австралийският долар задържаха печалбите си. Австралиецът, който често бива разпродаван по време на засилено избягване на риск, остана над 74 цента и се задържа над 6- годишното дъно на 0.7372, достигнато в средата на седмицата.

Паундът поскъпна с 0,1% до 1.5397, отдалечавайки се от едномесечно дъно на 1.5330. Валутата не реагира на широко очакваното решение на Англия да запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%.

В допълнение към Китай и Гърция, речта на председателя на Фед, Джанет Йелън, за икономическите перспективи на САЩ по- късно днес ще бъде ключова точка на фокус.

Търговци заявиха, че какъвто и да е напредък при ситуацията в Гърция ще помогне за премахването на несигурността от световната сцена и може би ще даде на Фед увереност да започне да повишава лихвените проценти по- късно през годината.

Председателят на Фед- Канзас, Естер Джордж, заяви в четвъртък, че централната банка на САЩ може да се препъне в „капан”, ако продължи да чака за още данни, които да оправдаят първоначалното повишение на лихвения процент, рискувайки бързо излитане на инфлацията или други проблеми.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички