Доларът пада, но този път и йената го последва


Доларът пада, но този път и йената го последва
Снимка: iStock/Guliver

2582

ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намали производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33 милиона барела на ден. Много детайли обаче още не са уточнени. Целевите нива за отделните държави няма да бъдат определени преди следващото заседание в края на ноември.

Едно нещо обаче е ясно. Иран няма да замрази производството. Това заяви министъра на петрола на Иран Намдар Занганех. Ограниченията за производство на всяка страна ще бъдат решени при следващото официално заседание на ОПЕК на 30 ноември във Виена. Покани да участват в съкращаване на производството ще получат и държави, които не членуват в картела като например Русия.

Председателят на Фед Джанет Йелен заяви пред комисията за финансови услуги на Сената, че ръководената от нея институция се стреми към достигане на инфлация от 2% и не е фиксирала график за повишение на лихвите, въпреки че повечето членове на Фед очакват такова тази година. Тя добави, че очаква солидния растеж на работните места да продължи, като това изисква постепенно премахване на облекченията. В противен случай икономиката ще прегрее.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ спаднаха до нулев растеж спрямо първоначалто отчетен растеж от 3,6%. Поръчките извън транспортния сектор спаднаха с 0,4%. Данните показват, че компаниите започват да допринасят към всеобщия растеж на икономиката като растежа е очевиден при дълготрайните стоки за оборудване.

До този момент единствено потребителските разходи дърпаха растежа. Слабостта при вчерашните данни се приписва в голяма степен на срива на поръчките в цивилната авиация, които намаляха с 22% през август. Това е нормално след растежа в тази категория през юли със 74%.

Вчера движения отчетоха единствено валутите свързани с петрола. Канадският долар беше основния печеливш и свали зелените пари с 0,9% обратно в средата на рейнджа след неуспеха на двойката да пробие нагоре над 200-дневната пълзяща средна. Норвежката крона беше другата силна валута. Тя започна да расте още миналата седмица когато Норвежката централна банка запази лихвите без промяна на 0,5% и беше по-малко негативно настроена от очакваното. Вчера силата на валутата продължи при ралито на петрола и щатския долар беше свален до силната подкрепа от 8,00 норвежки крони.

Спад последван от обрат при доходността на американските облигации

10-годишните американски облигации загубиха 1,5 базови пункта до нива от 1,541%, най-ниски след 8 септември, но успяха да обърнат посоката след решението на ОПЕК в Алжир да ограничи производството на петрол.

Доходността по 10-годишните книжа скочи в крайна сметка с 1,4 базови пункта до 1,57%, а тази по 2-годишните облигации с 1,2 базови пункта до 0,754%.

При последния аукцион 2-годишните германски облигации бяха продавани при рекордно ниска доходност от -0,7%.

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0,5% до 2171,37 като начело на растежа беше енергийния сектор, който нарасна с 4,3%.

Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след уверението към пазарите на изпълнителния директор на Дойчебанк- Джон Крайън.

Във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,6% до 6849,38.

РБС ще плати 1,1 милиарда долара, за да разреши исканията срещу ипотеки от САЩ

Роял банк оф Скотланд ще плати 1,1 милиарда долара, за да разреши споровете, че е продавала губещи активи защитени с ипотеки на кредитни организации, които в последствие са фалирали. Това заяви американската национална администрация на кредитните съюзи.

Решението идва в момент когато РБС се подготвя да разреши голям брой случаи в САЩ при които е обвинена за лоши продажби на облигации защитени с ипотеки. Общата стойност на платените след финансовата криза от 2008 година от различни банки глоби за продажби на такива активи след действия на американски регулаторни служби възлиза на 4,3 милиарда долара.

Председателят на американската национална администрация на кредитните съюзи заяви, че ръководения от него регулатор планира да продължи преследването срещу финансови фирми, които са допринесли за корпоративната криза.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички