Доларът поскъпна поради нарасналата възвръщаемост на облигациите


Доларът поскъпна поради нарасналата възвръщаемост на облигациите
Снимка: Thinkstock/Guliver

2940

Доларът поскъпна заедно с нарастването на възвръщаемостта по облигациите, а еврото отново попадна под натиск поради притесненията, че Гърция може да не успее да извърши плащанията си следващия месец.

Доларът спечели около 1% спрямо кошница от валути до 94.132, отдалечавайки се от достигнатото в четвъртък дъно на 93.133.

Основният катализатор за възстановяването на долара бе ръстът във възвръщаемостта на американските облигации. Възвръщаемостта на 10- годишните облигации нарасна до 2,243%, заличавайки спада след петъчните слаби данни.

Възвръщаемостите на американските облигации нараснаха въпреки слабите данни за жилищния сектор в САЩ, оповестени в понеделник, които показаха, че оптимизмът ред строителите се е понижил през май, макар икономистите да предвиждаха леко покачване.

Еврото отново се понижи до 1.1317, падайки от петъчния връх на 1.1468, който бе и най- високата стойността на валутата за последните три месеца. Цената на единната валута бе подкопана от подновените опасения за дълговите плащания на Гърция.

Инвеститорите разпродадоха гръцките облигации в понеделник, след като Атина реализира твърде бавен напредък по преодоляването на пропуските по редица въпроси.

В събота МВФ призна, че Гърция има твърде малък шанс да успее да посрещне навреме плащането на 5 юни и допълни, че няма да бъде избутан в „бърз и мръсен” преглед, за да отпусне допълнителни средства за спасяването на Атина.

Паундът, който поскъпна след победата на министър- председателят Дейвид Камерън, както и след оповестяването на някои силни данни за икономиката на Великобритания, също изгуби скорост.

Кабелът се търгуваше за 1.5651 долара, оставайки далеч под 5- и половина месечния връх на 1.5815.

Златото остана близо до 3- месечния връх

Златото задържа печалбите от 5-дневния си възход, оставайки близо до 3- месечния връх, след като слабите икономически данни за САЩ подкрепиха виждането, че Фед няма да увеличи скоро лихвените проценти.

Спот златото леко поевтиня до 1 222.23 долара за тройунция, но остана близо до 3-месечния връх на 1 232.20, достигнат през предишната сесия.

Металът поскъпваше в продължение на пет поредни сесии, след като скорошните данни за пазара на труда в САЩ, продажбите на дребно и потребителското доверие показаха слабост у икономиката.

Лошите данни подкрепиха възгледите, че икономиката не се възстановява достатъчно силно, че да оправдае повишаването на лихвения процент още на следващото заседание на Фед.

Тези възгледи подкрепиха нелихвоносното злато, чието търсене би спаднало след евентуалното увеличение на лихвите.

Въпреки това президентът на Фед- Чикаго, Чарлз Евънс, отбеляза, че Фед може да обмисли увеличение на лихвите през юни, в случай че икономиката е достатъчно силна.

Вероятно икономиката на САЩ не е толкова слаба, колкото показват настоящите оценки, стана ясно от доклад на Фед- Сан Франциско, публикуван в понеделник.

Щатският долар масово поскъпна в понеделник, възвръщайки част от изгубената територия след няколкото седмици на продажби, които доведоха зелените пари до по- атрактивни нива след продължителния им възход.

По- нататъшното поскъпване на долара може да нарани златото, което се възприема като безопасен актив.

От SPDR Gold Trust, най- големия публичен фонд в света, базиран на злато, заявиха, че запасите им са спаднали с 0.78 тона до 718.24.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 1% до 17.52 долара за тройунция, платината нарасна с 0,7% до 1 171.21 долара за тройунция, а паладият изгуби 0,3% до 787.60 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички