Доларът се задържа около дъното след поредните слаби данни


Доларът се задържа около дъното след поредните слаби данни
Снимка: Thinkstock/Guliver

2661

Доларът се задържа в близост до 3- месечно дъно спрямо еврото, след като слабите икономически данни от петък (15 май) подкрепиха очакванията, че Фед ще изчака повече, преди да повиши лихвения процент.

Индустриалното производство спадна за пети пореден месец през април, а потребителското доверие намаля в началото на май, разбивайки и последните очаквания, че централната банка на САЩ може да започне да повишава лихвения процент още следващия месец и подкрепяйки виждането, че политиците вероятно ще изчакат до септември или декември.

Доларовият индекс нарасна с 0,2% до 93.230, след като записа петата си поредна седмица на спад.

Очакванията за различия в паричната политика остават в сила в дългосрочен план, като все още се очаква Фед евентуално да затегне паричната политика, докато ЕЦБ и ЯЦБ продължават да прилагат програмите си за количествени облекчения.

Скорошния спад на долара спрямо еврото дойде дори въпреки продължаващите проблеми с финансовото състояние на Гърция.

Германските политици запазиха натиска върху Гърция и през уикенда, като министърът на икономиката Зигмар Габриел предупреди Атина, че третият пакет с помощи няма да бъде получен, освен ако Гърция не направи някои промени.

Еврото се разменяше за 1.1429 долара, оставайки близо до петъчния си връх на 1.1468.

Доларът приключи на печалба от около 0,1% спрямо йената на 119.68, оставайки към средата на познатия рейндж, формиран в началото на месеца.

Златото се стабилизира около 3- месечния връх

Златото се задържа близо до 3- месечните върхове в петък, реализирайки най- големия седмичен ръст от средата на януари до сега, след като слабите данни за потребителското доверие натежаха върху долара и допълнително намалиха очакванията за скорошно увеличение на лихвения процент.

След доклада доларът поевтиня спрямо еврото, позволявайки на златото да продължи 3- дневната си възходяща серия, която изкачи цената на метала до най- високата им стойност от средата на февруари до сега на 1 227.04.

Спот златото нарасна с 0,3% до 1 224.15 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 10 цента до 1 225.30 долара за тройунция. На седмична база металът поскъпна с 3%.

Скорошните икономически доклади подкрепиха пазарните очаквания, че икономиката не е достатъчно силна и затова Фед вероятно ще изчака по- дълго преди да увеличи лихвения процент.

Данните от петък показаха, че потребителското доверие се е понижило повече от очакваното този месец, въпреки че по- ранен доклад показа, че  производствената активност в Ню Йорк се е ускорила през май, след три последователни месеца на забавяне.

Златото е чувствително към промените в лихвения процент, тъй като високите лихви увеличават алтернативната цена на нелихвоносното злато, като същевременно повишават цената на долара, в който то е деноминирано, правейки го по- скъпо за притежателите на други валути.

Запасите на най- големия публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, се понижиха с 0.61 тона до 4- месечно дъно на 723.91 тона.

Физическото търсене в Азия се забави поради по- високите цени. В Китай премиите се понижиха до около 50 цента до 1 долар за тройунция, спрямо 2-3 долара през миналата седмица.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,5% до 17.60 долара за тройунция, платината спечели 0,5% до 1 164.44 долара за тройунция, а паладият нарасна с 1,3% до 791.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички