Доларът продължи възхода си спрямо еврото и йената


Доларът продължи възхода си спрямо еврото и йената
Снимка: Getty Images/ Guliver

2204

Щатският долар достигна 12- годишен връх спрямо еврото и докосна най- високата си стойност спрямо йената за последните 8 години във вторник, подкрепен от програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, както и от очакванията за ранно увеличение на лихвения процент на САЩ.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна най- високата си стойност от септември 2003 до сега, докато еврото падна до 1.0675, ниво, последно достигнато през април 2003. Еврото достигна и най- ниското си ниво от август 2013 до сега спрямо йената на 129.48.

Стартирането на програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации в понеделник тласна възвръщаемостите на европейските облигации надолу и отслаби еврото. Във вторник Deutsche Bank предсказа, че еврото ще достигне паритет с долара до края на годината, 90 щатски цента до 2016 и 85 цента до 2017.

Спрямо йената, доларът достигна върхът си от юли 2007 на 122.04, преди да се оттегли до 121.45. Щатската валута също така достигна паритет с швейцарския франк.

На развиващите се пазари доларът достигна 15.645 песос, което е най- високата му стойност спрямо мексиканското песо от 1989, както и най- високата си стойност за последните 11 години спрямо бразилския реал на 3.172 реала.

Подновените опасения относно финансите на Гърция също се отразиха отрицателно върху еврото. Доларът за кратко спря възхода си, след като Bloomberg съобщи в Twitter, че председателят на Съвета на икономическите консултанти към Белия дом, Джейсън Фърман, е заявил, че поскъпващият долар е насрещен вятър за растежа на САЩ.

Президентът на Фед- Далас, Ричард Фишър, отново подчерта, че САЩ трябва незабавно да прекрати своята облекчена парична политика и да повиши лихвения процент. Досега през месеца еврото изгуби над 400 пипса или 3,63% спрямо долара. Валутата усети натиск и от по- ниската възвръщаемост на европейския дълг, след като ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на облигации на стойност 1 трлн. евро.

Добавяйки към световните валутни неволи, датската крона и турската лира също бяха изправени пред проблеми, тъй като политическият натиск и паричната политика предизвикаха още турболенции на валутния пазар. Дания прекара последните 8 месеца в борба с предположението, че ще последва Швейцария и ще се откаже от връзката си с еврото, докато турският премиер Ахмет Давутоглу ще проведе среща с министрите от кабинета и централната банка на страната, за да обсъдят спадът на лирата спрямо долара от над 10% от началото на годината до сега.

Златото остана без съществена промяна при накъсана търговия

Във вторник златото достигна 3-месечно дъно, притиснато от покачването на долара до 12-годишни върхове, както и от подновените очаквания за увеличение на лихвения процент към средата на годината.

Спот златото достигна най- ниската си стойност от 1 декември до сега на 1 155.60 долара за тройунция по време на ранната търговия, като последно бе на загуба от 0,4% до 1 161.72 долара. Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 6.40 долара до 1 160.10 долара за тройунция.

Платината достигна най- ниската си стойност от юли 2009 на 1 124 долара за тройунция. Металът изгуби 6,3% от началото на годината до сега поради очаквания за по- слабо търсене от страна на автомобилния сектор и по- голямо предлагане от минния сектор.

Петъчните силни данни за неселскостопанската заетост повишиха очакванията, че Фед ще започне да повишава лихвените проценти до средата на годината.

Централната банка на САЩ поддържа основния лихвен процент близо до нулата от декември 2008, което е благоприятно за златото. Но когато от Фед започнаха да сигнализират, че смятат да затегнат паричната политика, цената на метала започна да пада.

Също така Ричард Фишър, президентът на Фед- Далас, в понеделник заяви, че централната банка трябва скоро да сложи край на облекчената си политика.

Доларът се изкачи до най- високата си стойност от септември 2003 до сега, правейки златото по- скъпо за притежателите на други валути.

Спот златото се отдалечи от достигнатите дъна, но остана на нива, последно видени през декември.

Инвеститорите следят преговорите около гръцката дългова криза, където продължителната несигурност може да повиши привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив.

Като цяло позиционирането на инвеститорите индикира мечи настроения. Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, в понеделник се понижиха с 0,43% до 753.04 тона.

Спот среброто изгуби 1% достигайки най- ниската си стойност за последните два месеца на 15.57 долара за тройунция, но след това си възвърна част от загубите до 15.71. Паладият се понижи с 2,4% до 800.75 долара за тройунция, реализирайки най- големия си спад от 29 януари до сега.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички