Доларът с нови многогодишни върхове


Доларът с нови многогодишни върхове
Снимка: Getty Images/Guliver

2028

Доларът достигна днес нови многогодишни върхове спрямо еврото и йената, като инвеститорите залагат на сигурно повишение на лихвите в САЩ през юни.

Зелените пари получиха силна подкрепа в края на миналата седмицата, когато силните данни за заетостта в САЩ помогнаха да бъдат циментирани очакванията, че Фед ще увеличи лихвения процент още през лятото.

За сравнение, ЕЦБ и ЯЦБ остават силно ангажирани със облекчаването на паричната си политика, като този понеделник ЕЦБ тепърва стартира програмата си за изкупуване на облигации на стойност 1 трлн. долара.

Доларът поскъпна до 122 йени, което е най-високото му ниво от юни 2007 година.

Еврото поевтиня до над 11 годишно дъно от 1.0784, доближавайки се до 12 годишното си дъно от 1.0764.

Негативно влияние върху единната валута оказа и продължаващата несигурност около ситуацията с гръцкия дълг.

В сряда финансови експерти от Гърция ще започнат преговори за икономически реформи с официални лица от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Австралийският долар също отстъпи пред силата на щатския си съименник, реализирайки загуба от 0,3% до 0.7660, което е и едномесечно дъно за двойката.

Фокусът бе върху данните за китайската инфлация, тъй като австралийският долар често бива възприеман като по- ликвиден заместител на китайската валута.

Златото с ново 3-месечно дъно

Вчера златото се стабилизира за кратко, но рано днес продължи да поевтинява повлияно от петъчните данни за заетостта в САЩ подсилиха очакванията, че Фед ще повиши лихвените проценти скоро.

Спот златото днес е на нивата около 1 160 долара за тройунция, след като в петък реализира най- голямата си еднодневна загуба от 1 октомври 2013 до сега.

В петък доклад на Министерството на труда показа, че американските работодатели са засилили наемането през февруари, а нивото на безработица е спаднало до най- ниската си стойност от май 2008 до сега, изпращайки възвръщаемостта на правителствените облигации нагоре.

В сряда Гърция ще се срещне с европейски експерти, за да започне подробни дискусии относно реформите, обвързани с нейното аварийно финансиране, заяви ръководителят на Еврогрупата.

Постоянната несигурност около дълговата криза, която може да доведе до това Гърция да напусне еврозоната, би могла да стимулира търсенето на злато на дребно.

Признак за спад на инвеститорският интерес бе понижението при запасите на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, които в петък достигнаха най- ниската си стойност до сега. Същевременно спекулантите намалиха нетните си дълги позиции в COMEX фючърси и опции върху злато за пета поредна седмица.

Търсенето на физическо злато на основните азиатски пазари след спада на цената може да окаже известна подкрепа, заявиха търговци.

Премиите при вторият най- голям консуматор на злато в света, Китай, бяха между 5 и 6 долара в понеделник, нараствайки спрямо предишната сесия, когато се движеха между 4 и 5 долара, което е сигнал за повишено търсене.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,5% до 15.76 долара за тройунция, след като падна до най- ниската си стойност за последните два месеца на 15.69. Паладият поскъпна с 0,5% до 819.75 долара за тройунция, докато платината изгуби 1% до 1 160.15 долара за тройунция, след като падна до най- ниската си стойност от средата на юли 2009 до сега на 1 142.50 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички