Доларът се покачи след нови силни данни за американската икономика


Доларът се покачи след нови силни данни за американската икономика
Снимка: Thinkstock/Guliver

2693

Данните за американската икономика продължават да изненадват приятно пазарните участници, след като вчера данните за частната заетост на ADP показаха, че за предходния месец са създадени 216 000 нови работни места. Предварителните прогнози на анализаторите бяха, че цифрата ще е около 150 000. Доларът успя да се възползва от ситуацията и нарасна спрямо повечето от основните валути. Доларовият индекс, представящ изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути се покачи с около половин процент до 101.50.

Йената бе една от най-слабо представилите се валути. USD/JPY се повиши с 1.85%, достигайки 114.40.

Двойката AUD/NZD се движи в низходяща посока като в момента се търгува на нива около 1.0440. Очакванията са, че Новозеландската централна банка няма да променя лихвата до края на годината, докато за Резервната банка на Австралия тепърва ще видим.

Сред развиващите се валути южноафриканският ранд бе най-слабо представилия се, губейки 1.5 на сто от стойността си. Причина за слабия резултат на валутата са комбинацията от политически проблеми в страната и слабите икономически данни.

Доходността по американския дълг се покачи

Цените на американските облигации спаднаха по време на търговията в сряда като това доведе до повишение на доходността при 2- годишните книжа с 2.4 базисни пункта до 1.115%. В същото време 10- годишните дългови книжа се търгуваха с повишение от 7.4 базисни пункта на 2.377%.

Европейските пазари на 3-седмичен връх

Американските акции записаха смесено представяне в сряда. Книжата на компаниите от енергийния сектор направиха ръст, въодушевени от постигнатата сделка за ограничаване на петролното производство. От друга страна инвеститорите оценяват поредицата силни данни за американската икономика.

Сред акциите на петролните компании най-силно представяне имаха Marathon Oil, чиито книжа поскъпнаха с 21%, докато акциите на Newfield Exploration скочиха с 16%.

В Европа фондовите пазари достигнаха 3- седмичен максимум, завършвайки месеца на положителна територия. Енергийните акции са водещи.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички