Доларът се продава срещу всички основни валути


Доларът се продава срещу всички основни валути
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2659

БВП на САЩ за второто тримесечие излезе с растеж от 1.2%, което е доста под предварителните прогнози за увеличение от 2.5%. БВП за първото тримесечие беше ревизиран надолу от 1.1% до 0.8%. Запасите в страната пък паднаха за първи път през последните пет години, а бизнес инвестициите продължиха да рразочароват. Единственият светъл лъч дойде от разходите на домакинствата, които отчетоха ръст от 4.2% през второто тримесечие. Междувременно индекса за потребителското доверие на Мичигънския университет спадна до 90.2 спрямо резултат от 93.5 през юни. Очакванията бяха за по-слаб спад до 90.2.

Японската централна банка най-вероятно ще обяви във вторник нови смели фискални стимули, но пазара беше разочарован от липсата на действия в петък.

Слабият БВП в САЩ доведе до спад на доларовия индекс с 1%, а доларът поевтиня срещу всички основни валути. Движението се дължеше и на парични потоци в края на месеца, тъй като американските капиталови пазари нараснаха с 4-5% през месец юли.

Най-голяма промяна претърпя двойката долар/йена след разочарованието от срещата на ЯЦБ. Утре е важен ден, тъй като се очакват фискални стимули и ново разочарование ще свали драматично двойката, тъй като пазара е все още дълъг по отношение на зелените пари.

Волатилен ден за американските облигации и по-слаби шансове за увеличение на лихвите

Стойността на американските облигации нарасна след слабия резултат за БВП през второто тримесечие в САЩ. Залозите за увеличение на лихвите през септември бяха свалени от 28% до 18%, а тези за през декември от 45% до 35%.

Петък беше волатилен ден, тъй като и Японската централна банка раздвижи пазара. Доходността по американските книжа спадна за втори пореден месец до 1.458%. ЯЦБ не оправда очакванията на пазарите за размера на стимулите, но все пак увеличи двойно програмата от заеми в долари за японските компании.

Акциите растат заради намалелите шансове за увеличение на лихвите на Фед

Стандард енд Пуърс завърши миналата седмица с ръст от 0.2% до 2173.55, което е с два пункта под рекордните му стойности. Данни показали забавяне в ръста на американската икономика намалиха вероятността за повишение на лихвите на Фед и това оказа благотворно влияние върху акциите. Дау Джоунс спадна с 0.1% до 18 432. За месеца обаче отчете увеличение от 2.8%, а ръста е шести пореден месечен. Насдак нарасна с 0.2% в петък, а за месеца със 7%.

Европейските акции също напреднаха като се отличиха акциите от банковия сектор преди резултатите от стрес тестовете на Европейската банкова комисия. Във Великобритания FTSE 100 скочи с 3.37% и затвори на 6724.43.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички