Доларът задържа позициите си


Доларът задържа позициите си
Снимка: Thinkstock/Guliver

2526

Доларът завърши седмицата с ръст спрямо основните валути като доларовият индекс нарасна до 101.40 пункта, което е най-високото ниво от 2003 година насам. В същото време американските облигации бяха разпродавани, а доходността им успя да нарасне.

Еврото претърпя сериозни загуби, след като отстъпи с 2.5% спрямо американските пари. Единната валута бе под натиск поради наближаващия референдум в Италия, който ще се проведе на 4 декември. Предстоящите догодина немски, френски и холандски избори също притискат еврото надолу.

Поскъпването на зелените пари доведе до сериозно поевтиняване на валутите на развиващите се пазари и оказа натиск върху всички класове активи. TRY, COP, PLN, MYR и KRW бяха най-силно засегнатите валути на развиващите се икономики и поевтиняха най-силно спрямо американският долар.

Нов ръст за доходността по щатските облигации

Доходността по 10- годишните американски облигации достигна 2.35%, което е най-високото ниво от ноември 2015 година. Разминаванията в монетарните политики на ЕЦБ и Фед доведоха до увеличаване на спреда между щатските и германските дългови книжа до най-високото ниво от 27 години насам.

Доходността по 10- годишните италиански облигации се покачи със седем базисни пункта през миналата седмица, достигайки 2.09%. Страната е в очакване на референдума, който ще се проведе в началото на декември.

Понижение за капиталовите пазари в петък

Водещите американски индекси завършиха петъчната търговия на червено, отстъпвайки от достигнатите по-рано през седмицата върхове. В същото време индексът на волатилността VIX намаля с 3.8% до 12.85 пункта.

Акциите на Abercrombie & Fitch се сринаха с 13.8% след публикуването на финансовите данни на компанията, които показват, че печалбата им към третото тримесечие на годината възлиза на 7.9 млн. долара. За същия период на миналата година печалбата е била в размер на 41.9 млн. долара.

Книжата на Total загубиха 6.5% от стойността си след финансовите данни за третото тримесечие на годината, които показаха, че корпоративната печалба е намаляла с 6%.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички