Европейските лихви остават на нива от 0%


Европейските лихви остават на нива от 0%
Снимка: iStock

2784

Европейската централна банка (ЕЦБ) не предприе никакви промени и остави основния лихвен процент на нива от 0%, този за депозитите на -0.4%, а покупките на активи в размер на 80 милиарда евро на месец. Банката повтори, че всеки негативен ефект от Brexit ще бъде посрещнат с всички възможни инструменти, които има на разположение.

В САЩ продажбите на съществуващи жилища показаха силен резултат. Те нараснаха с над 3% на годишна основа до девет годишен връх от 5.57 милиона единици. Най-голямото предизвикателство за пазара остава предлагането. Запасите са с 5.8% по-ниски от преди една година, което е 13-ти пореден месец на намаление.

Евро/долар се опита да скочи след ЕЦБ, но срещна съпротива при 1.1060 и се върна на стартовата позиция от 1.1020. Силните данни от САЩ оказаха влияние и спряха ралито на единната валута.

Британският паунд показа ограничена реакция след доклада за продажбите на дребно през юни, тъй като в него основните данни са от преди референдума.

Новозеландският долар остава залепен около нивата от 0.70. Спекулациите за намаление на лихвите през август се насочиха от 25 базови пункта към 50 базови пункта, но разпродажбите на валутата започнаха да се изчерпват.

ЕЦБ не направи промени

Облигациите поскъпнаха след загубите на акциите и петрола. Европейските облигации обаче спаднаха сслед заседанието на ЕЦБ.

Доходността по американските годишни книжа спадна до 1.56%, а тази на германските десет годишни облигации остана на отрицателни нива.

Край на серията от рекорди на Дау Джоунс

S&P 500 се понижи с 0.36 като беше повлечен от загубите в секторите на индустрията, енергията и суровините. Комуналните услуги и здравеопазването бяха единствените печеливши. Dow Jones се понижи с 0.42% и това сложи край на поредицата от рекордно високи затваряния.

Европейските акции спаднаха, тъй като председателя на ЕЦБ Марио Драги въобще не намекна за допълнителни стимули в близко време.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички