Еврото пада заради гръцките проблеми


Еврото пада заради гръцките проблеми
Снимка: Thinkstock/Guliver

2685

Еврото падна срещу долара, тъй като пазарите се изнервиха преди ключовите разговори между Гърция и финансовите министри от еврозоната. В същото време новозеландския долар потъна до двумесечно дъно заради нарасналите спекулации, че централната банка в страната може да намали лихвите.

Единната валута слезе на 1.1137 днес, отдалечавайки се от върха на 1.1392, който удари в четвъртък, когато перспективите пред европейската икономика се подобриха, а доходността по европейските облигации нарасна, което отдалечи временно погледите от гръцкия дълг. Растежът на доходността в еврозоната се изчерпа в края на седмицата и това намали подкрепата за еврото.

Еврогрупата, която е съставена от финансовите министри на еврозоната, отхвърли възможността за достигане на споразумение и отпускане на помощ за Гърция по време на днешното заседание. Атина обаче се надява, че на него ще има напредък. Гърция рискува да изпадне в неплатежоспособност ако не получи свежо финансиране.

Доларът е почти без промяна срещу йената след смесените данни в петък за трудовия пазар в САЩ, които не дадоха много аргументи за покупки на зелените пари. Двойката е на 119.84 при връх от 120.24 при оповестяването на данните за заетостта в петък. Те показаха растеж на работните места през април с 223 000, което е в съответствие с прогнозите, но и значително намалена ревизия на резултата от март. Ръстът на заплатите също беше по-слаб от очакваното. Смесеният резултат подкрепи залозите, че Фед няма да увеличи лихвите преди края на 2015 и това намали доходността по американските книжа, а това от своя страна и търсенето на долари.

Вниманието на търгуващите вече се насочва към предстоящото заседание на АЦБ, а по-късно днес те ще разберат за намаленията и при оповестяването на стенограмата от последното заседание. Паундът спадна на 1.5415 след резкия скок в петък отвел го до двумесечен връх от 1.5523. Покачването дойде когато министър-председателя Дейвид Камерън и неговата партия на консерваторите опровергаха прогнозите и спечелиха изборите. Това доведе до облекчение сред инвеститорите, които очакваха сложни парламентарни преговори и политическа несигурност.

Новозеландският долар остава под натиск след като местната централна банка намекна миналия месец, че е възможно намаление на лихвите ако икономиката се забави и инфлацията остане ниска, което породи спекулации за редукция на лихвите. Валутата днес удари двумесечно дъно от 0.7373.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички