Еврото поскъпна, след като Гърция направи крачка към спасителната програма


Еврото поскъпна, след като Гърция направи крачка към спасителната програма
Снимка: Thinkstock/Guliver

1439

Еврото се задържа близо до едноседмичен връх спрямо долара в четвъртък, подкрепено от облекчението, че Гърция направи нова крачка към спасителния заем, докато австралийският долар падна до 6-годишно дъно след слабите данни за бизнес активността в производствения сектор в Китай.

Австралиецът, който често бива използван като ликвиден заместител на китайската валута, достигна 6- годишно дъно на 0.7297, след като данни показаха, че бизнес активността в производствения сектор на Китай е намаляла най- много за последните 15 месеца през юли, задълбочавайки опасенията относно здравето на втората най- голяма икономика в света.

Забавянето на китайския растеж предполага спад в търсенето на стоки като желязна руда, която е сред главните стоки, изнасяни от Австралия. Скорошния спад в цените на широка гама от стоки, сред които и петрола, се отрази негативно върху валути като канадския и австралийския долари.

Еврото се задържа на 1.0971, в близост до едноседмичния връх на 1.1018, достигнат в четвъртък. Единната валута поскъпна, след като гръцкият парламент одобри втория набор от реформи, необходими за започването на преговори с кредиторите.

Доларът леко поевтиня спрямо йената до 123.87, след като не успя да се стабилизира около върха на 124.19, достигнат по- рано през сесията.

В четвъртък щатската валута проби над 124 йени след оповестяването на по- добрите от очакваното данни за новите молби за помощи при безработица, но впоследствие върна част от печалбите, след като възвръщаемостите на американските правителствени облигации паднаха до 2- седмично дъно. Причина за това бяха продължаващите спадове на Уолстрийт и дефлационните опасения, предизвикани от спада в цените на стоките.

Паундът изгуби 0,6% до 1.5510, отдалечавайки се значително от едноседмичния връх на 1.5671.

Продажбите на дребно във Великобритания спаднаха неочаквано през юни, отнемайки част от блясъка на паунда, който бе станал атрактивен за инвеститорите след индикациите на АЦБ за евентуално повишение на лихвения процент.

Новозеландският долар, който бе една от най- волатилните валути при развитите икономики тази седмица, последва движението на австралийския си съименник.

Кивито изгуби 0,2% до 0.6581, отдалечавайки се от едноседмичния връх на 0.6695, достигнат в четвъртък, когато НЦБ намали лихвения процент по- малко от очакваното.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички