Федералният резерв остави лихвите без промяна


Федералният резерв остави лихвите без промяна
Снимка: Getty Images/Guliver

3179

Федералният резерв запази лихвите без промяна в диапазона между 0.5% и 0.75%. Според Фед ръста на работните места остава солиден, инфлацията се е увеличила, а икономическото доверие се повишава. Той се позовава на последните измервания за настроенията сред бизнеса и потребителите.

Фед отбеляза също, че безработицата остава на ниски нива и очаква в средносрочен план инфлацията да достигне целите от 2%. Официалните лица в централната банка ще продължат да следят отблизо инфлацията и развитията в световната икономика и финансовата система. Те не дадоха индикация кога Фед ще действа отново. Пазарите калкулират шанс от само 32%, че това ще е през март и 93% шанс преди декември 2017, което е много далеч от прогнозите на икономистите за две или три повишения на лихвите през тази година.

ISM индексът за производствения сектор в САЩ отчете ръст от 54.5 до 56.0 при очаквания за резултат от 55.0. Това е най-силната цифра за последните две години.

Във Великобритания парламентът подкрепи плановете за задействане на разговорите с ЕС за напускане преди края на месец март. Парламента обаче допълни, че това не трябва да се бърка с безусловна подкрепа за свободни преговори. Правителството пък днес ще оповести стратегията си за Брексит. Междувременно управителя на централната банка Марк Карни се очаква да увеличи прогнозите си за инфлацията и развитието на икономиката и да направи последните си оценки за Брексит.

Доларът беше търсен след силните стойности на ISM индекса в производствения сектор, но прекалено умерения Фед доведе и до продажби на валутата, която в крайна сметка финишира деня в оформените преди това рейнджове.

Британският паунд скочи след подкрепата на парламента за Тереза Мей да започне Брексит преговорите в края на март. Стерлинга потвърди пробива на 100-дневната пълзяща средна при 1.2473 и сега следваща голяма цел е 200-дневната пълзяща средна при 1.3089.

Американските облигации запазват възходящия тренд

Доходността по десет годишните американски облигации успява да се задържи над подкрепата при 50-дневната пълзяща средна. Възходящият тренд засега остава непокътнат, а основна съпротива са нивата при 2.60%. Както беше споменато и в коментара за валутния пазар, пазара в момента калкулира само едно покачване на лихвите през тази година.

Спредът между френските и германските облигации се разширява, тъй като Франсоа Филон е изправен пред проблеми в надпреварата да бъде избран за следващ президент.

В по-широк аспект, облигациите в Европа претърпяха много лош старт на годината заради повишения политически риск. В допълнение, налице са спекулации, че ЕЦБ може да сложи внезапен край през 2018 на програмата за изкупуване на активи.

Уолстрийт расте след Фед

Американските акции отчетоха печалби селд липсата на промени на лихвите на Фед и положителните му очаквания за икономиката. Силно покачване отчетоха книжата на Епъл заради докладваните солидни печалби, което накара много анализатори да повишат прогнозите си за цената на акциите на технологичния гигант.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички