Изявлението на Йелън забави понижението на долара


Изявлението на Йелън забави понижението на долара
Снимка: Getty Images

2667

Валутни пазари

Доларът забави спада си след изявлението на Джанет Йелън. Председателят на Фед заяви, че към момента политиката на централната банка е подходяща, но с времето лихвените нива ще се повишат. Йелън заяви още, че очаква инфлацията да се движи към целта от 2% през следващите няколко години. За данните за неселкостопанската заетост от миналата седмица, председателя на Фед заяви, че са “разочароващи”.

Двойката USD/JPY се повиши с около половин процент до 107.49.

Най-силно представяне имаше канадският долар, който поскъпна срещу зелените пари с 1.1 на сто, следвайки ралито при петрола.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо шест от основните валути, отстъпи с 0.10 на сто до 94.109 пункта.

Лихви

Доходността по държавните ценни книжа отстъпи след изказването на Джанет Йелън, която заяви, че “положителните сили, поддължащи растежа и заетостта, както и повишаването на инфлацията ще продължи, за да надделеят над негативните”. Председателят на Американската централна банка каза още и че “по-нататъшно постепенно увеличение на лихвените нива по федералните фондове вероятно ще бъде полезно”.

Доходността при 2-годишните книжа се покачи с два базисни пункта до 0.791%. 10- годишните облигации се покачиха с 3.5 базисни пункта до 1.735%.

Капиталови пазари

Водещите европейски индекси се повишиха въпреки продължаващата предпазливост преди референдума във Великобритания на 23 юни. Отвъд Океана пазарите също завършиха на положителна територия. S&P 500 се доближи до 7- месечния си връх. Dow Jones нарасна с 0.6 на сто до 17 920.33 пункта. S&P 500 успя да се повиши с 0.5% до 2 109.41. Индексът на волатилността VIX нарасна с 1.3% до 13.65.

Повишаването на цените на суровините и отслабването на долара са в центъра на вниманието, след като Фед вероятно ще бъде принуден да забави планираното повишение на лихвите. При акциите най-силно поскъпване имаха книжата на енергийните и минните компании.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички