Йената поскъпна спрямо долара


Йената поскъпна спрямо долара
Снимка: Thinkstock

2619

Доларът записа понижение спрямо повечето основни валути в началото на седмицата след изявлението на Брейнард от Фед. Според нея Федералния резерв трябва да внимава с твърде бързото повишение на лихвите, поради потенциалната слабост на пазара на труда както и от външните икономически рискове. Брейнард каза още, че при наличието на несигурност и слаб ръст на инфлацията повишаването на лихвените нива би било неразумно, тъй като ще ограничи растежа на пазара на труда.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути се понижи с 0,25 на сто до 95,23 пункта, оставайки под 100- дневната пълзяща средна.

Двойката долар/йена бе сре д най-разпродаваните. Цената не можа да пробие 50- дневната плъзгаща се средна на 102,65. 100- дневната на 104,83 продължава да бъде силна съпротива за двойката преди заседанието на Японската централна банка, което ще се проведе на 21 септември.

Еврото се търгуваше на нива от 1,1235. Малко след изявлението то Фед, единната валута успя да поскъпне до 1,1267, но след това се понижи до под 1,1240.

10- годишните германски книжа се задържаха на положителна територия

Изявленията от Фед доведоха до спад в очакванията на пазарните участници относно повишаването на лихвите. След речта на Брейнард вероятността лихвите да бъдат вдигнати през септември се понижи до 22% като ден по-рано бе 30%. За декември очакванията намаляват до 57,4%, спрямо вероятността от 60% няколко дни по-рано.

Разпродажбата на европейски облигации продължава. 10- годишните германски облигации остават на положителна територия, след като доходността им се повиши с 3,8 базисни пункта до 0,038%.

Фондовите пазари с разнопосочни движения

Водещите американски индекси отчетоха повишение средно около 1,5%, подкрепени от намаляващата вероятност Федералния резерв да повиши основната лихва. Най-силно се представи технологичният сектор.

На другия полюс пък бяха фондовите пазари в Европа, които записаха понижение за трета поредна сесия, след като водещите европейски индекси загубиха средно по един процент от стойността си. Във Великобритания компаниите от енергийния сектор бяха сред най-губещите.

При компаниите HP (+3%) се съгласи да купи бизнеса на Samsung Electronics за принтери. Стойността на сделката е 1,05 млрд. долара.

Канадските компании Agrium (-2,7%) и Potash Corp of Saskatchewan (-1,2%) потвърдиха намерението си да се слеят. По предварителни данни стойността на сделката възлиза на 27 млрд. долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички