Нищо не може да спре Фед да повиши лихвите през декември


Нищо не може да спре Фед да повиши лихвите през декември
Снимка: Getty Images/Guliver

2022

Доларът е на силни позиции след скока в петък, който дойде при силните данни за трудовата заетост в САЩ, накарали някои инвеститори да залагат на повишение на лихвите преди края на годината.

Новите открити работни места в САЩ през миналия месец са 271 000 и далеч надминаха предварителните прогнози за ръст от 180 000. След излезлите резултати, 15 от 17 основни дилъри, банки които търгуват директно с Федералния резерв, оповестиха, че очакват повишение на лихвите на следващото заседание през месец декември. Фючърсите показват, че пазарите залагат на 70% вероятност за покачване на лихвите през декември. Доходността по двегодишните американски облигации скочи след публикуването на данните до най-високи нива за последните пет и половина години.

Дори обаче преди излизането на силния резултат, някои инвеститори вече залагаха на повишение на лихвите. Спекулантите увеличиха залозите си за долара още седмица по-рано и нетните доларови позиции достигнаха най-високи нива за последните два месеца. Доларовият индекс от своя страна удари връх от 99.345, което е най-силна стойност след средата на месец април.

На последното заседание на ЕЦБ, председателя Марио Драги индикира, че централната банка обмисля сериозно да разшири програмата по покупките на облигации и дори възможността да намали вече отрицателните лихви по депозитите. Разликата в очакванията за монетарните политики постави под натиск еврото, което падна в петък до седем месечно дъно от 1.0704. Днес единната валута се възстанови частично и е на 1.0770.

Доларът напредна рязко и срещу йената и през нощта скочи до 123.35, което е най-високо ниво след края на месец август.

Австралийският долар слезе на 0.7016, най-ниска стойност след началото на октомври. Ударът по валутата дойде от две посоки. Положителните данни от пазара на труда в САЩ и разочароващите данни за търговския баланс на Китай. Австралийският долар е барометър за Китай, тъй като това е основния пазар за австралийския износ. Китайският износ е спаднал през октомври с 6.9% спрямо миналата година, което е четвърти пореден месец на понижение. Вносът е намалял с 18.8%, което води страната до рекорден търговски излишък от 61.64 милиарда долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички