Обрат на пазарите след първоначалните разпродажби при победата на Тръмп


Обрат на пазарите след първоначалните разпродажби при победата на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

2398

Както вече стана известно, Доналд Тръмп беше избран за 45-ти президент на САЩ. Това беше ясен вот срещу статуквото във Вашингтон по подобие на Брексит вота.

Хилари Клинтън призна победата на съперника си и призова подкрепящите я да му дадат шанс. Барак Обама от своя страна покани в Белия дом новоизбрания президент. Говорителят на долната камара благодари на Тръмп, че е помогнал на републиканците да спечелят мнозинство и в двете камари и допълни, че победата му ще позволи на партията да бъде смела при задействането на законодателството и потвърждаването на договореностите, които засягат всеки аспект на американския живот.

Следващото по-интересно събитие е дали Тръмп ще обяви Китай за валутен манипулатор както обеща в кампанията си и какви ще бъдат последиците за световната търговия и по-специално за Азия.

Днес централната банка в Нова Зеландия намали лихвите си от 2.00% до 1.75%. Управителят Греъм Уилър заяви, че текущите прогнози и допускания, включително днешното облекчение, ще доведат до достатъчно силен растеж, за да се овладее инфлацията в средата на търсените цели. Той допълни, че остават и много несигурности и по-специално в прогнозите за световната икономика, което може да доведе до нова промяна на монетарната политика.

Вчера последва огромен обрат на пазарите след първоначалното сгромолясване на долар/йена при очерталата се победа на Тръмп. Всички кросове на йената падаха, долар/швейцарски франк също падаше и всичко това заради търсенето на сигурност, но когато американските пазари отвориха зелените пари рязко поскъпнаха срещу другите валути.

Най-голямо движение описа долар/йена, което скочи от 101.20 до 105.88. Сега всички погледи са насочени към лихвите, защото по всичко изглежда, че вчера първоначалната реакция на пазарите беше продиктувана от мнението, че Фед или няма да повиши лихвите през декември или ако го направи ще е еднократно действие, което дълго време няма да бъде последвано от подобно.

Поведението на Фед зависи от политиката на Тръмп

Вчера имаше големи движения при американските лихви като в крайна сметка доходността по десет годишните облигации достигна 2%, което се случва за първи път след януари.

След като Доналд Тръмп беше доста критичен в кампанията си към Джанет Йелен и Фед е интересно да се види дали Фед ще повиши лихвите през декември. Фискалната политика на Тръмп ще определи поведението на Фед.

Доходността по всички облигации в света нарасна след огромните движения на Уолстрийт.

Американските акции отчетоха растеж след победата на Тръмп.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички