Доларът скочи при очакванията на пазарите за победа на Хилари Клинтън


Доларът скочи при очакванията на пазарите за победа на Хилари Клинтън
Снимка: Thinkstock/Guliver

2529

Днес е деня на президентските избори в САЩ. Последното проучване на Блумберг дава преднина от 3 пункта на Хилари Клинтън, 44% срещу 41%. Други проучвания сочат към по-оспорван двубой. Пазарите изглежда са настроени за победа на Клинтън.

Никой не се вълнува, но все пак китайските резерви отчетоха спад през октомври с 45.7 милиарда долара до 3.12 трилиона долара. Това е най-голямо понижение след януари. Около 30 милиарда долара от спада се дължат на ефекти от оценяването на валутата, а останалото е следствие на интервенции на централната банка. В крайна сметка отлива на средства продължава и натиска ще се запази през следващите месеци.

Гледайки напред, два фактора могат да имат по-голямо влияние върху капиталовите потоци. Първо, изборите в САЩ. Победа на кандидата на демократите Хилари Клинтън ще подготви повишение на лихвите на Федералния резерв през декември. Това би дало сила на долара и слабот на юана. Като следствие отлива на средства от Китай ще се засили. Потенциалните резултати от победа на Тръмп са по-широки. Една възможност е пазарите да започнат да избягват рисковете. И при това развитие натиска ще води до покачване на долара и отслабване на юана.

Пазарите залагат на победа на Клинтън и това доведе вчера до покачване на долара срещу всички валути. Най-много зелените пари поскъпнаха срещу йената, тъй като победа на Клинтън бетонира покачване на лихвите през декември. Основна съпротива при долар/йена е 200-дневната пълзяща средна при 106.72, а след това върха от юли на 107.50.

Фундаментално, еврото беше най-уязвимо за спад и пазарът бързо използва възможността за продажби на 1.11. Първа близка и добра съпротива сега е 100-дневната пълзяща средна при 1.1130.

Продажби на облигациите

Американските облигации се продаваха, тъй като пазара превключи отново на рискови покупки при новината, че ФБР няма да предяви обвинения срещу Хилари Клинтън. При по-вероятна победа на Клинтън, пазарите калкулират много голяма вероятност за повишение на американските лихви през декември. Тя се оценява на 80% вероятност при 75% миналата седмица.

При периферните европейски облигации ситуацията беше обратна като начело на растежа бяха португалските облигации. Доходността по тях продължи да спада след понижението с 5 базови пункта през миналата седмица.

Отново растеж на Уолстрийт

Американските акции прекъснаха най-дългата си серия от поредни дни на загуби и трите борсови индекси нараснаха с над 2%.

Облекчението на пазарите дойде заради по-голямото спокойствие около президентските избори.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички