Английската банка изстреля паунда нагоре


Английската банка изстреля паунда нагоре
Снимка: Pixabay

3401

Според последното социологическо проучване Хилари Клинтън води с малко пред Доналд Тръмп пет дни преди президентския вот в САЩ. Според данни на New York Times, Клинтън има подкрепа за момента около 45%-42%. Ситуацията за нея леко се подобри, след като предходното проучване даде лека преднина за Тръмп.

По време на вчерашното си заседание Английската централна банка остави основната лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 0.25%. От банката казаха, че вероятно няма да последват нови понижения на основният лихвен процент, загатвайки за възможна промяна в някоя от двете посоки през следващата година. От институцията запазват размера на месечните количествени улеснения от 435 млрд. паунда. От АЦБ ревизираха растежа на БВП в посока на горе. За 2016 година очакванията са за ръст на БВП в размер на 2.2%, а за 2017 с 1.4%. Предишните прогнози бяха съответно 2.0% и 1.8%. За 2018 очакванията са за ръст от 1.5%, което е по-малко в сравнение с предходната прогноза от 1.8 на сто. Прогнозите за инфлацията също бяха ревизирани нагоре. За 2016 година очакваната инфлация вече е 1.3% спрямо 1.2% преди това, а за 2017 и 2018 се очаква тя да достигне 2.7%.

В резултат британският паунд поскъпна с около 1.3% спрямо долара до 1.2466 като малко по-рано през деня успя да достигне до 1.2494.

Новозеландският долар продължава с възходящото си движение, подкрепен от последните икономически данни, според които за последното тримесечие страната е успяла да постигне бюджетен излишък при предварителна прогноза за дефицит. Новозеландската валута нарасна с 0.6 на сто до 0.7322 спрямо зелените пари. Двойката AUD/NZD успя да пробие 100- дневната пълзяща средна.

Разнопосочно движение при облигациите след заседанието на АЦБ

10-годишните американски облигации нараснаха до 1.804%, подкрепени от прогнозите на Английската централна банка за размера на инфлацията.

В същото време британските дългови книжа се понижиха поради коментарите от страна на централната банка, че ново понижение на основната лихва вероятно няма да има. Допълнителен натиск оказа и ревизията в посока нагоре на инфлацията и икономическия растеж. 10- годишните книжа се търгуваха при доходност от 1.257%, но след заседанието на АЦБ се понижиха до 1.197%.

Червена сесия за капиталовите пазари в САЩ и Европа

Водещите индекси от двете страни на океана останаха на червена територия. Решението на Английската централна банка и продължаващото негативно представяне на петрола продължиха да притискат водещите индекси.

Акциите на Fitbit се сринаха с 33% въпреки добрите данни за приходите на компанията за третото тримесечие, възлизащи на 24%. Причина за силното понижение в цената на ценните книжа са мрачните перспективи пред компанията.

Книжата на GoPro стартираха търговията със спад от 7%, а по-късно достигнаха понижение от 20%, пробивайки подкрепата на 19 долара. И тук подобно на Fitbit причина за силното поевтиняване са мрачните перспективи пред управлението на компанията. Ценните книжа затвориха на 52- седмично дъно на 9 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички