Фед остави лихвите без промяна, но намекна за повишаване през декември


Фед остави лихвите без промяна, но намекна за повишаване през декември
Снимка: Getty Images/Guliver

2404

Федералния резерв остави лихвите непроменени на нивата от 0.25%-0.50%, но даде сигнал за повишение по време на последното заседание за годината, което ще се проведе през декември. “Комитетът е на мнение, че повишаването на лихвите по федералните фондове продължава да се засилва, но към момента се очаква допълнително потвърждение преди продължаване на повишението”. От Фед показват нарастваща увереност, че инфлацията в страната ще достигне целевите 2%.

Неяснотата около предстоящите президентски избори в САЩ на 8 ноември продължава да оказва натиск върху долара. Двойката EUR/USD проби над 1.1100 като успя да се доближи до силната съпротива на 1.1130. Пазарът все още е с тенденция за понижение, тъй като няма сигнали за свръхкупен пазар и увеличаване на дългите позиции. RSI индикаторът показва стойност от 56.

USD/CHF потвърди пробива на 200- дневната пълзяща средна на 0.9778 и сега се търгува над силната подкрепа при 0.9600. В случай, че Тръмп спечели изборите може да видим и пробив на това ключово ниво.

Новозеландският долар се представи силно, поскъпвайки с близо процент и половина до 0.7280 след публикуването на последните икономически данни. Нивото на безработица в страната се понижи до 4.9% като предварителните очаквания бяхя да достигне 5.1%. От техническа гледна точка новозеландската валута проби 100- дневната пълзяща средна. Ако цената успее да се задържи на нива над 0.7201, можем да видим и достигане на годишния максимум при 0.7400.

Понижение при облигациите след Фед

Доходността по облигациите се понижи след решението на Фед да остави основната лихва без промяна както и от засилващата се неяснота преди президентските избори в САЩ. Към момента вероятността Американската централна банка да вдигне лихвите на следващото заседание се оценява на около 78%.

10-годишните щатски облигации намаляха с 3 базисни пункта до 1.803%. Доходността по 10- годишните италиански дългови книжа отстъпи до 1.66%.

Червена сесия за капиталовите пазари в САЩ и Европа

S&P 500 записа седма поред губеща сесия като това е най-лошата серия за индекса от ноември 2011 година. Основни причини за лошото представяне на водещите индекси е нервността на инвеститорите преди президентските избори, както и продължаващото поевтиняване при петрола.

Индексът на волатилността VIX нарасна с 3.9%. За последните осем сесии той се повиши с най-бързото си темпо от декември 2013.

Акциите на Alibaba Group Holding намаляха с 2.6% след публикуването на финансовите данни на компанията за третото тримесечие на годината.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички