Доларът с понижение, след като Тръмп поведе в надпреварата


Доларът с понижение, след като Тръмп поведе в надпреварата
Снимка: iStock/Guliver

2314

По време на вчерашната търговия пазарите реагираха бурно на данните от последното социологическо проучване на ABC News, според което Доналд Тръмп води на Хилари Клинтън с един процент в битката за президентския пост. В резултат щатската валута записа неготивно представяне спрямо почти всички основни валути.

Данните за индекса на промишлената активност на ISM се представи над очакванията, достигайки 51.9 пункта спрямо 51.5 за предходния период. Предварителните прогнози бяха за ръст от 51.7 пункта. Детайлите по отчета показаха смесен резултат. Подиндексът на производството се е увеличил с 1.8 на сто до 54.6. В същото време новите поръчки са намалели до 52.1 от 55.1, а заетостта се е увеличила с 3.2% до 52.9.

Централните банки на Япония и Австралия оставиха лихвените нива без промяна по време на редовните си заседания. Японската централна банка запази лихвите на ниво от -0.10%. Австралийската банка също не промени монетарната си политика, запазвайки основната лихва на ниво от 1.5%.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, спадна с 0.8 на сто, пробивайки подкрепата на 98.00.

Еврото успя да затвърди пробива над психологическото ниво от 1.1000 като сега следващата цел е 200- дневната пълзяща средна на 1.1178.

Най-силно представяне срещу зелените пари направи швейцарския франк, който поскъпна с 1.4%. Швейцарската централна банка отново е изправена пред трудна ситуация с оглед на поскъпващата валута и отрицателната лихва.

Ръст в доходността по дълговите книжа

Доходността по щатските дългови книжа нарасна след положителните данни, които дойдоха за китайската икономика. 10- годишните облигации се покачиха до 1.827%.

В Европа доходността по испанския суверенен дълг се покачи като 10- годишните книжа достигнаха 4- месечен връх. Италианските 10- годишни дългови книжа продължиха с повишението си, достигайки най-високото ниво от юни насам от 1.767%. Последното проучване показва, че повечето от анкетираните хора са гласували срещу конституционните реформи, водени от премиера на страната Матео Ренци.

Понижение за пазарите от двете страни на океана

Уолстрийт затвори на червено във вторник. S&P 500 се понижи за шеста поредна сесия, достигайки 4- месечно дъно. Притеснения за инвеститорите създават неяснотата около предстоящите президентски избори в САЩ както и силните икономически данни за американската икономика, които увеличават очакванията, че Федералния резерв ще повиши основните лихви през декември. Инексът на волатилността VIX се повиши със 7.9% до 18.41.

В Европа пазарите също затвориха на минус поради слабите финансови резултати на някои големи компании.

Акциите на Royal Dutch Shell скочиха с 4%, след като от компанията обявиха финансовите резултати за третото тримесечие на годината, които надминават предварителните прогнози с 1 млрд. долара. В същото време книжата на BP спаднаха с 4.5%, след като от компанията обявиха спад от 6% в производството на годишна база. Това е и девето поред тримесечие на спад в печалбата на компанията.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички