Протоколът от последното заседание на Фед сочи към предстоящо повишение на лихвите


Протоколът от последното заседание на Фед сочи към предстоящо повишение на лихвите
Снимка: Thinkstock

2977

Доларът се отдръпна при азиатската търговия, докато инвеститорите теглеха печалби, а представителите на Федералния резерв продължиха с коментарите насочващи към повишение на лихвите. Долар/йена продължи да трупа загуби и след решението на ЯЦБ да запази монетарната политика без промяна, каквито бяха и очакванията, въпреки скорошното навлизане на икономиката в рецесия.

Вчера протокола от последното заседание на Фед показа необичайно директно загатване за повишение на лихвите през декември. Междувременно представителите на Фед Денис Локхарт, Уилям Дъдли и Лорета Местер изразиха увереност, че затягането на монетарната политика, когато това се случи, ще бъде възприета гладко от пазарите. По всичко изглежда, че вече дискусията се прехвърли от кога ще бъдат повишение американските лихви към колко пъти това ще се случи през 2016. Засега фючърсите дават шанс от две повишения през 2016.

Долар/йена слезе на 123.25 от тримесечния връх на 123.77, който отчете след публикуването на протокола на Фед. На брифинга след заседанието на ЯЦБ, председателя Харухико Курода отново отбеляза, че очаква затягането на трудовия пазар да доведе до ръст на заплатите и за помогне на Япония да се възстанови от временната дупка. Някои икономисти обаче се опасяват, че дупката е по-дълбока отколкото официалните лица признават. Данни от днес на министерството на финансите показаха, че японския износ е спаднал с 2.1% през октомври, което е първия спад на годишна база след повече от еднап година и подчертава слабото търсене на японския износ, който е поразен от забавящия се растеж на китайската икономика. ЯЦБ запази икономическите си прогнози без промяна.

Еврото нарасна и премина над нивата от 1.07 като се отдалечи от вчерашното седем месечно дъно на 1.0617. Растежът обаче е лимитиран заради очакванията, че ЕЦБ ще предприеме нови монетарни облекчения следващия месец, което ще продължи да оказва натиск върху единната валута. ЕЦБ ще публикува днес протокола от последното си заседание, а инвеститорите ще го прегледат внимателно, за да придобият по-добра представа какво точно ще прави централната банка през декември.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички