Сигнали за по-ранни промени на лихвите на Фед


Сигнали за по-ранни промени на лихвите на Фед
Снимка: Getty Images/Guliver

2542

Председателят на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че потенциално могат да бъдат вдигнати лихвите през септември. Според него точката за такива действия наближава, а пазара е безразличен за нуждата от повишения на лихвите. Дъдли очаква през второто полугодие по-силен растеж на икономиката отколкото през първата половина на годината и това според него ще подкрепи създаването на работни места, както и плановете на Фед за промяна на монетарната политика.

Във Великобритания индекса на потребителските цени се ускори до ръст от 0.6% при очаквания за повишение от 0.5%. Входящите цени са скочили миналия месец с 4.3% на годишна база, което е сложило край на 32 поредни месеца на спад. В същото време цените на вносните продукти са нараснали с най-голям темп за последните 5 години.

Вчера през деня бяха налице силни разпродажби на долари, които бяха отчасти стопирани от коментарите на Дъдли, че Фед може да повиши лихвите още следващия месец. Натискът е върху ЯЦБ, което доведе до кратко пропадане на долар/йена под нивата от 100. Затваряне под тази стойност би било значимо и открило пътя към нивата от 95.

Големият спад на паунда след Брексит всъщност е помогнал за още по-бърз растеж на инфлацията. Това доведе до покупки на валутата, която затвори над нивата от 1.30. Засега не е пробито дъното под 1.28, което беше атакувано през последните дни.

Дори и след коментарите на Дъдли, хедж фондовете купуват еврото. То проби 100-дневната пълзяща средна на 1.1230, което сега ще играе ролята на близка подкрепа. Съпротива нагоре са нивата при 1.14.

Възходящият канал при австралийския долар е все още непокътнат, но търговията се води в долната му част.

Рязко нараснаха шансовете за повишение на американските лихви

Доходността по десет годишните облигации нарасна от 1.52% до 1.59%, докато тази на двегодишните облигации от 0.70% до 0.75% следтълкуването на пазара относно последните коментари на представители на Фед.

Така калкулациите на пазара са вече шансове за повишение на лихвите през септември от 20% и през декември от 60%. Август 2017 се калкулира като крайния сигурен срок на повишение на лихвите.

Отдръпване от рекордите на Уолстрийт

Американските индекси се отдръпнаха от рекордните стойности от предния ден заради агресивни коментари от Фед, резки печалби на петрола, слаб долар и потребителски цени, които показаха, че инфлацията остава слаба.

Загубите в секторите на телекомите, комуналните услуги и здравеопазването доведоха до всеобщ спад. Единствено енергийния сектор завърши деня с растеж.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички