Спокойствие на валутните пазари


Спокойствие на валутните пазари
Снимка: iStock/Guliver

3299

В САЩ продажбите на дребно спаднаха с 0,3% при очаквания за намаление от 0,1% и спрямо растеж през юли от 0,1%. Изключвайки автомобилите, продажбите намаляха до растеж от 0,1% при очаквания за такъв от 0,2%. Входящите цени се понижиха с 0,2% при очаквания за спад от 0,1%. Начело на намалението са цените в индустриалния и автомобилния сектор.

След силата в началото на второто тримесечие, потребителските разходи показват сега забавяне на растежа. Допълнително забавяне на потребителските разходи, които съставляват най-голяма част от икономиката, ще доведат до по-слаб растеж и през текущото тримесечие.

Индустриалното производство спадна с 0,4% при очаквания за намаление от 0.2%. Производството само във фабриките, което съставлява около 75% от общото производство, намаля с 0,4%, което е най-силно понижение след месец март.

Първоначалните молби за помощи срещу безработица скочиха с 1000 до 260 000. Четириседмичната средна остава близо до дъната от 261 000. По този начин трудовия пазар продължава да е добре представящата се част от икономиката.

Английската централна банка вчера остави лихвите без промяна на нива от 0,25% и запази покупките на активи в размер на 435 милиарда паунда. АЦБ сигнализира, че все още има шанс за ново намаление на лихвите тази година, тъй като все още се оценяват дългосрочните последствия от решението на Великобритания да напусне ЕС.

Статия в Уолстрийт джърнъл съобщава, че ръководното тяло на Японската централна банка е разделено в мненията за програмата за монетарни облекчения. Трима членове са в подкрепа на сегашните нива на покупки на облигации. Някои обаче са за промяна на годишните покупки от 80 трилиона йени към рейндж в размер на 70-90 трилиона йени. Двете страни са разделени в мнението дали предлагането на облигации е достатъчно голямо, за дза има покупки. Тези в подкрепа на рейнджа са на мнение, че границата на предлагане ще бъде достигната до една или две години.

На валутните пазари отново беше спокойно като бяха налице продажби на долари от което се възползваха високо доходните валути, които следваха ралито на базовите метали. Евро/долар остана почти без промяна на нива около 1,1250.

Все по-малка неяснота остава около предстоящото заседание на Фед

Американските лихви по краткосрочните облигации показаха след смесени данни за икономиката намаление на вероятността за повишение на лихвите през следващата седмица. Доходността по две годишните книжа загуби 3 базови пункта и слезе на 0,73%.

При по-малката вероятност за действия на Фед през септември, пазара започна да акцентира повече на заседанието на Японската централна банка през следващата седмица.

Растеж на Уолстрийт

Американските акции вчера нараснаха, подкрепени от слабите данни за продажбите на дребно и индустриалното производство и стабилизацията на цената на петрола. Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс скочиха с по 1%. Всички 11 сектора отчетоха печалби като начело на тях беше технологичния сектор.

Насдак реализира най-големи печалби и се повиши с 1,47% като затвори на 5249,69. Акциите на Епъл нараснаха с 3,4% и по този начин растежа им за седмицата достигна 12% след разкриването, че IPhone 7 Plus е разпродаден предварително в целия свят.

Европейските индекси като цяло също растяха след очакваното решение на Английската централна банка да остави лихвите без промяна.

Министерството на финансите и централната банка в Япония заедно в борбата с дефлацията

Министърът на финансите на Япония Таро Асо заяви днес, че е в близко сътрудничество с Японската централна банка в борбата срещу дефлацията и добави, че монетарната политика се решава от централната банка.

Забележките на Асо са в отговор на критиката от търговските банки срещу отрицателните лихви на ЯЦБ, които притискат и сега трудните печалби.

ЯЦБ има редовно заседание следващата седмица на което ще бъде направена обстойна оценка на политиката, която съчетава отрицателни лихви с масирани покупки на облигации.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички