Китай иска от САЩ, ЕС и Япония да я признаят за пазарна икономика


Китай иска от САЩ, ЕС и Япония да я признаят за пазарна икономика
Снимка: Getty Images

2647

От неделя (11 декември) насам Китай вече е пазарна икономика. Това обяви официален Пекин, визирайки споразумение, сключено при влизането на страната в Световната търговска организация (СТО).

Официално, съгласно клауза в споразумението за влизане на Китай в СТО, други членки на Световната търговска организация може да определят китайската икономика като непазарна и това, съответно, им позволява да предприемат антидъмпингови мерки в защита на своите пазари от евтини китайски стоки. Но клаузата е временна – и изтича на 11 декември, когато Пекин официално влезе в СТО. Това поне е китайската версия, коментира „Политико“.

Всъщност член 15, който се отнася именно до антидъмпинговите мерки, които могат да бъдат прилагани спрямо китайски стоки, има доста по-завоалиран и подлежащ на тълкуване език. Съгласно текст в член 15 „страната, в която се внася, може да използва методология, която не е базирана на стриктно сравнение с китайските цени и разходи за съответната стока/услуга, ако китайски производители от същия сектор не могат да докажат, че за формирането на цената надделяват пазарните условия“. Казано по-просто – досега можеше да се сравняват китайските цени с условията и цените в други държави. Ако бъде открит дъмпинг, в отговор обикновено се налагаха антидъмпингови мерки.

Според Forbes Китай вече има право в позицията си, че може да ограничи другите държави в досегашната им практика да правят сравнение и да използват като отправна точка за антидъмпингови мерки китайските цени. Няма обаче автоматично заложена клауза в споразумението със СТО, че това трябва да се случи обезателно след 11-ти декември.

Китай вече предупреди САЩ, Япония и Европейският съюз, че ще вземе мерки, ако не получи нужното признание, че е пазарна икономика. САЩ обаче не се впечатли и от американското министерство на търговията обявиха, че няма да променят методиката на изчисление относно цените. Тепърва в Белия дом ще влезе и Доналд Тръмп, а това вероятно ще означава втърдяване на тона. Япония поддържа позиция, сходна с американската.

Засега Европейският съюз няма твърда позиция. ЕК опитва да убеди Европейския съвет и Европейския парламент да изостави досегашната методика и да използва нова, в която влиза терминът „пазарни колебания“ т.е. залага се на началото „пазарна икономика“ при разследванията за дъмпинг. Докато това стане обаче, Брюксел отвори ново антидъмпингово разследване срещу Китай – за търговията със стомана. Жалбата за дъмпинг е на Европейската асоциация на производителите на стомана, а основанието е сравнение на китайските цени с тези в Канада.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички