"Кофас": Северна Америка е най-слабият регион на секторно ниво


"Кофас": Северна Америка е най-слабият регион на секторно ниво
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2646

Динамичната ситуация в света и неустойчивостта на световните сектрони рискове са накарили компанията за кредитно застраховане "Кофас" да направи ревизия на някои от прогнозите си за следващата година.

В Северна Америка четири от секторите са с намалени оценки – това са ритейл, текстилен, транспортен и дърводобив и производство на хартия. Един е секторът с намалена оценка в Западна Европа – селскостопанския, а два са тези в Централна Европа – строителство и информационни и комуникационни технологии. В Средния изток е намалена оценката също на информационните и комуникационни технологии.

2016: рисковете в секторите нарастват

Към края на 2016 г. глобалните секторни тенденции остават разнообразни, включително и в региони, към този момент незасегнати от нарастване на рисковете. През цялата година, в 12-те оценявани от Кофас сектора в 6 региона в света, почти при половината се прави промяна в оценките. 23 са намаляванията на оценките, а едва 10 – увеличенията.Твърде е вероятно тенденцията да продължи и през 2017 г. Глобалният ръст все още е слаб (оценява се на 2.6%), а ниските цени на стоките тежат на приходите и печалбите в много сектори. Увеличеният политически риск, провокиран от несигурността, свързана с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, с Брекзит и с още немалко събития в Европа, може да доведе до това компаниите в развитите страни да отложат инвестиционните си решения.

Северна Америка: най-слабият регион на секторно ниво

През последното тримесечие Северна Америка е регионът, който е най-много отслабен от ръста на рисковете. След намаляване на компаниите в несъстоятелност (с 16% през 2014 г. и с 12% през 2015 г.), броят им се очаква да се стабилизира през тази година и да отбележи лек ръст от 1% през 2017 г. Секторите, зависими от домакинското потребление, ще пострадат най-много от това.

Всичко това води до промени в оценките на риска от Кофас. Търговията на дребно и текстилният сектор вече е с характеристика „висок риск”. И въпреки че транспортният сектор в региона печели от ниските цени на петрола и ефектите от преструктурирането вече повече от 10 години, перспективите, особено по отношение на въздушния транспорт, са мъгляви. Поради това рискът в сектора вече се определя като „среден”. Дървообработката и производството на хартия страда от проблемите в строителството – от януари до септември 2016 г. ръстът на разрешенията за строителство пада от 12.5% до 2.3%. Затова рискът вече може да бъде определен като „висок”.

Ръст в кредитния риск в Европа

В Европа също рисковете се увеличават, въпреки известния спад в броя на несъстоятелностите. В западноевропейските страни, селскостопанския сектор вече се характеризира с „висок риск”. Производителите на зърно в региона, особено Франция и Германия, страдат натиска на цените и обемите – безпрецедентно ниско производство и ниски цени в световен мащаб.

А в страните от Централна Европа, при два от секторите се отбелязва увеличение на рисковете и Кофас вече ги поставя в графата „висок риск”. Това са строителството и информационните и комуникационни технологии. Първият се влошава основно заради замразените инфраструктурни проекти в Полша, която може да стане първата европейска страна, глобена за неспазване на европейските регулации по отношение на бюджетния дефицит. Секторът информационни и комуникационни технологии, при който рискът е намален до „среден”, страда от умереното потребление, особено заради намаляването на глобалните продажби на смартфони. Кредитният риск се увеличава заради натиска на падащите цени и влиянието им върху печалбите на компаниите.

Средният изток: също рискове за ИКТ сектора

В страните от Средния Изток, рисковете в ¾ от секторите са класифицирани като „висок” или „много висок”. Най-скорошната промяна в определянето им е именно информационните и комуникационни технологии, които търпят негативите от влиянието на цените на петрола. При това развитието на черния пазар, който е трудно контролируем, също допринася за спадането на официалните печалби.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички