"Кофас": Икономиката на България ще нарасне до 2,6% през 2016 г.


"Кофас": Икономиката на България ще нарасне до 2,6% през 2016 г.
Снимка: iStock/Guliver

11196

В краткосрочен план сме доста позитивни и смятаме, че растежът на България ще достигне 2,5-2,6% през тази година. Това заяви пред Expert.bg Жулиен Марсили, главен икономист на компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп".

По думите му това, което липсва, за да се повиши перспективата пред икономиката на страната са редицата структурни проблеми, особено тези, свързани с недостиг на работна ръка и висококвалифицирани специалисти, както и проблеми, свързани с корупцията и инфраструктурата. Според експерта в краткосрочен план прогнозата за българската икономика е доста добра, като за това помага и глобалната обстановка. Марсили обаче обърна внимание, че в дългосрочен план ще са нужни структурни реформи за постигане на растеж.

Припомняме, че Международният валутен фонд обяви, че очаква икономиката на България да нарасне с 2,3% през 2016 г., като повиши прогнозата си от януари, когато се очакваше растеж от 1,9%. Същевременно в публикуваната си през февруари прогноза Европейската комисия очакваше забавяне на икономическия растеж на България през 2016 г. Според ЕК през текущата година той ще бъде едва 1,5%, стимулиран основно от износа и евтиния петрол. Според прогнозите на Министерство на финансите икономическият растеж на България през 2016 г. ще бъде 2,1%.

В рамките на проведената днес в София конференцията на „Кофас“ Марсили очерта по-скоро скромните очаквания на групата за глобалния икономически растеж и среда, която не е много позитивна за правене на бизнес. Темата на форума, на който Expert.bg е медиен партньор, беше "Геополитическите промени и възможности за българския бизнес.

Фокусирайки се върху региона на Източна Европа, икономистът от "Кофас" посочи, че рискът се понижава. За България компанията отчита умерено ниво на риск със стабилна перспектива. Като проблеми за страната ни Жулиен Марсили отчете отново слабости в инфраструктурата и застаряващо население.

Същевременно в България нивата на фирмена задлъжнялост са високи, но се не се увеличат бързо, което по-думите на Марсили е по-скоро положителен фактор. Той направи сравнение с Китай, където нивата на корпоративна задлъжнялост са много високи и насратсват много бързо.

Единственото позитивно нещо за глобалната икономика са по-хлабавата монетарна политика и много евтините кредити, каза също Жулиен Марсили. Развивайки обаче въпроса с монетарната политика, икономистът заяви, че тя повлиява изменчивото движение на пазарите и съществуващата голяма ликвидност, която виждаме на финансовите пазари. "Това ще продължи. Ликвидността ще остане на финансовите пазари", каза експертът. "В среда с висока пазарна изменчивост пазарите са несигурни. В много икономики ние не виждаме ускоряване на бизнес активността", посочи Жулиен Марсили.

По думите на експерта обаче добра новина е повишаване на личното потребление почти навсякъде - в САЩ, Западна и Източна Европа и Китай. Икономистът обясни това с ниската инфлация. "Ние сме в среда, в която бизнесът е нестабилен, но потреблението е добро", каза Марсили.

Автор: Петя Бързилска

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички