Путин е най-големият враг на руската икономика


Путин е най-големият враг на руската икономика
Снимка: Gettyimages.com

3428

Руският президент Владимир Путин трябва спешно да съживи икономиката на страната си. Най-голямото препятствие за това обаче ще бъда той самият, пише Bloomberg.

Докато американците спорят за степента на намесата на Русия в президентските избори в САЩ, Путин се бори с рецесията у дома. Като мярка за преодоляване на този проблем, той се е фокусирал върху обменния курс на рублата: по-ниските ѝ стойности могат да повишат конкурентоспособността на руския износ, както и да балансират бюджета, който зависи до голяма степен от приходите от експорт на газ и нефт, измерени в рубли. Някои анализатори очакват Руската централна банка да намали лихвените си проценти до края на тази седмица.

Това своеобразно разбутване на маржовете обаче би послужило единствено за прикриване на икономическата слабост, която е по-фундаментална от обменния курс, цената на петрола и западните санкции, от цялата репресивна политика на Путин.

Режимът му е базиран почти изцяло на подриването на върховенството на закона, с цел да направи своите съюзници по-богати и да накаже опонентите си. Дълъг е списъкът с фалирали компании в следствие на тази политика на Путин – като започнем с бизнеса на бившия вече петролен магнат Михаил Ходоровски и завършим със съсипаната медийна група RBC, която по-рано тази година опита да разследва семейството и роднините на руския президент.

Това отношение към частната собственост задава тона на дейност на цялата чиновническа маса. Всеки предприемач може да стане мишена за проверки от всички възможни властимащи органи, които имат право да налагат глоби, забрана за дейност, да заплашват със затвор или просто да намерят начина да обърнат бизнеса надолу с главата и да го затворят. Това са всички институции от пожарна инспекция до криминални следователи. Пред руския бизнес стои сериозният въпрос: „Защо да инвестираме в нещо, след като каквото и да изградим, ще ни бъде отнето?“

След всичко казано дотук, не е изненада, че руската икономика страда. Фирмите разчитат на пари в брой, инвестициите спадат, а местните производители не успяват да разширят дейността си въпреки девалвацията на рублата и намаления внос на стоки от Запад.

Производството на хранителните продукти, които най-силно се конкурират с вносните си еквиваленти, се е увеличило едва с 1.8% за първите пет месеца на 2016 в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са икономическият растеж на страната да остане под 2 процента до края на годината, което е далеч от 5-процентната му стойност през по-голямата част от годините от 2000 насам.

С нарастващото всеобщо недоволство и наближаващите парламентарни избори, които предстоят през септември, Путин призна необходимостта от предприемане на действия за овладяване на ситуацията. С цел да се генерират идеи и предложения, президентът създаде съвет от икономисти, в който участва и бившият министър на финансите Алексей Кудрин. При всичките си различия, икономистите са съгласни за едно нещо, а именно, че Русия не може да просперира без реформи за гарантиране на правата върху собствеността и облекчаване на бюрократичната тежест върху бизнеса. Това, от своя страна, изисква създаването на истинска съдебна система и намаляване на броя на хората, които имат правомощия да инспектират и да налагат глоби.

Колкото и разумно да звучи тази препоръка и други подобни на нея, те ще окажат влияние върху режима на Путин, ако станат реалност някой ден. Ако Русия наистина се сдобие с безпристрастна съдебна система, то тогава елитът на Кремъл няма да може да обвинява своите врагове и да иззема активите на бизнесмени, които подкрепят опозицията. Следователно това ще даде повече правомощия и сили на опозицията да се бори, което ще направи изборите много по-конкурентни за Путин. С други думи, реформирането на икономиката изисква и промени в политическата система на страната.

Изключително трудно е да си представим, че руският президент, дори и с високия си към момента рейтинг, ще предприеме подобни реформи. Да не говорим за нуждата от трансформиране на бюрократичната съдебна системата, която отдавана служи само за злоупотреби от страна на властимащите. И все пак, ако Владимир Путин иска да се справи с икономическото неразположение на страната си, което заплашва и неговия пост, той трябва да направи точно тези промени.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички