0.5 млн. лева отиват за високоскоростен път Пловдив-Смолян


0.5 млн. лева отиват за високоскоростен път Пловдив-Смолян
Снимка:

425

Половин милион лева ще отпусне вицепремиерът Симеон Дянков за проектирането на високоскоростен път Пловдив - Асеновград –Смолян до границата с Гърция.

Финансовият министър обяви новината по време на обществена дискусия за туризма, която се проведе в община Смолян.

С радост ще предоставя тези средства още следващата седмица на МРРБ, за да започнат дейностите свързани с предпроектните проучвания, проекти, изпълнител и т.н., каза той.

Дянков посочи, че за този път се е говорило отдавна, бил е заложен като национален приоритет, но поради липса на средства не е придвижен.

Финансирането му е договорено от Брюксел, защото попада в разширението на коридорите за Трансевропейската мрежа Когато има добра инфраструктурата ще бъдат достъпни и туристическите дестинации за българи и чужденци, каза още Дянков.

През пролетта на следващата година ще бъде реконструиран и пътят Неделино –Баните, за който от осем години има проект. По този начин средновековните обекти на територията на двете общини ще станат достъпни за туристите. Освен, че има добри учени, тук има и инициативни бизнесмени и с помощта на местната и държавната власт ще се създаде база за развитието на културно-историческото наследство, коментира по време на форума финансовият министър.

Вицепремиерът беше впечатлен от аргументираното и емоционално изказване на известния историк и археолог Никола Дамянов, който предложи да се създаде музей на открито, "Средновековен Смолян", в местността Могилата, където е проучен и открит Манастирски комплекс, състоящ се от Ранно-християнска базилика –Vв. и Манастир V-VII в. Този комплекс е изграден върху Тракийско светилище и антична култова сграда. Имаме научно и политическо основание да претендираме за един такъв проект. Решение за него имаше преди 22 години, но досега нищо не се направи. Радвам се, че се намери кмет в лицето на г-н Мелемов, който се ангажира с този проект и му даде гласност.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички