1 млрд. лева трябват за оправяне на цялата пътна мрежа в България


1 млрд. лева трябват за оправяне на цялата пътна мрежа в България
Снимка:

801

Необходима са 1 млрд. лева, за да може България да оправи изцяло и както трябва пътната си инфраструктура. А приходите от винетки са 205 млн. лева. Това каза инж. Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Агенция "Пътна инфраструктура".

Именно заради липса на средства не можем да си позволим ремонт на третокласната пътна мрежа. И затова е необходимо да завършим всички големи магистрали, за да може товарният превоз да минава през тях. По този начин ще се облекчат третокласните пътища, които най-често се рушат заради минаващите по тях големи камиони.

"50 млн. лева е само зимното поддържане, 20 млн. е издръжката на цялата система – основни и аварийни ремонти, 50 млн. остават за кърпене - няма как да станат нещата с магическа пръчица”, каза още Лазаров пред bTV. „Ако новите магистрали не се направят, ще си кърпим во веки веков. Товарният трафик трябва да е на магистралите”, уточни специалистът.

Според пътния експерт наистина има разлика между новата и старата част на АМ „Тракия”, но за реабилитирането на старата няма пари. „70 млн. лева струва рехабилитацията на тези 70 км, но бюджетът ни беше отказан в НС миналата година. Затова парите няма да стигнат и за още около 45 км стари участъци от АМ „Хемус”, които са както на територията на Варна и Шумен, така и на София”.

Шефът на АПИ обобщи, че около 140 съдебни дела се водят срещу управляваната от него структура и фирмите подизпълнители. „Основно застрахователни дружества ни съдят за разбити коли и лоши пътища, болшинството от делата са спечелени”.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички