20 млн. лева за "Хемус" и "Марица" отиват за подпомагане на уязвими групи


20 млн. лева за "Хемус" и "Марица" отиват за подпомагане на уязвими групи
Снимка:

580

Ще пострада ли изграждането на магистралите "Хемус" и "Марица" заради решението част от предвидените в бюджета средства за строежа им да се пренасочат към мерки за подпомагане на най-уязвимите социални групи? Отговорът предстои да бъде даден, но ето какво казват както от служебното правителство, така и бившият регионален министър Лиляна Павлова.

Според служебното правителство отделените 19 867 123 лв. за мерките за подпомогане от предоставените през февруари допълнителни бюджетни средства за строежа на инфраструктурата в размер на 71 млн. лева не са належащи за дейностите по двете магистрали за тази година. Тези близо 20 млн. лева могат да бъдат пренасочени към изключително важните и спешни програми за подпомагане на най-уязвимите социални групи. По преценка на АПИ тази сума е пренасочена, тъй като няма да бъде разходвана през тази година.

Пренасочването на тези средства в никакъв случай няма да забави изпълнението на строителните дейности на магистралите „Хемус“ и „Марица“. Дейностите по тях продължават и в този момент със същите темпове. Средствата за изпълнението на тези обекти са предвидени в националния бюджет, се казва в съобщение на правителството. Там се уточнява, че през февруари към бюджета на МРРБ са добавени нови 150 млн. лева, от които 71 млн. лева са за двете магистрали.

Пред Агенция "Фокус" обаче Лиляна Павлова обяви решението на служебното правителство за "популизъм".

"Ако разгледаме отнетите 20 млн. лева., които са насочени за изграждането на големите автомагистрали „Хемус” и „Марица”, ще открием преки и косвени загуби за държавния бюджет, като това ще намали и реалния ефект от тези помощи. Нека да го обясним така – при известни инвестиции в строителство на инфраструктура, особено сега, в пика на строителния сезон, големи фирми, които изграждат магистралите, предоставят работа на голям обем от работници. При това положение обаче, фирмите няма да наемат необходимия брой работници, като дори ще освободят сегашните работници на обектите и това веднага означава поне 2000 – 3000 работници да останат без работа. Най-малко 200 000 души – строителни работници и техните семейства ще останат без доходи и ще отидат и те на „опашката” за социални помощи”, каза Лиляна Павлова.

Само преди самата Павлова обаче заяви, че в политиката си ГЕРБ е пропуснал да обърне внимание на доходите на хората, на малкия и среден бизнес, докато за инфраструктурата са положени неимоверно много усилия.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички