500 километра в час - новият влак-стрела в Япония


500 километра в час - новият влак-стрела в Япония
Снимка:

2548

Ново поколение японски високоскоростни влакове на магнитна възглавница ще се движи с 310 мили в час (496 км/ч.), съобщава в. "Телеграф". Премиерата на първата композиция с пет вагона беше в префектура Яманаши. Изпитанията на новите машини ще започнат през септември, пише БГНЕС.

Новият тип влак-стрела е дело на Central Japan Railway Co (JR Tokai). Първоначално се планира той да обслужва трасето Токио-Нагоя. Когато влезе в експлоатация, той ще съкрати наполовина пътуването между двата града – от сегашните 90 мин. на 40 мин. Когато приключат изпитанията, влаковите композиции ще се състоят от по 15 вагона и ще превозват до 1000 пътници. Впоследствие – към 2045 г., трасето на влака-стрела на магнитна възглавница ще бъде удължено до Осака. В бъдеще Токио планира да изгради национална мрежа от влакове на магнитна възглавница.

Именно Страната на изгряващото слънце създаде първия влак-стрела през 1964 г., като премиерата на новата транспортна технология беше организирана да съвпадне с олимпийските игри в Осака (всъщност на японски думата е шинкансен, т.е. влак-куршум – бел. ред.). Оттогава Япония е създала мрежа с дължина 2250 км., по която се движат такива влакове със скорост около 320 км/ч.

Сегашният премиер на Япония Шиндзо Абе агресивно предлага на нови икономически гиганти като Индия японски технологии за железопътен транспорт и в областта на енергетиката. Има планове Делхи да използва именно японска технология на влак-стрела за ж.п. трасето Мумбай-Ахмедабад.

Токио е в люта конкуренция с Пекин в разработването на високоскоростни влакове на магнитна възглавница. Влак по такава технология в Шанхай е с възможност да развива 420 км/ч., въпреки че поради късото трасе средната му скорост е 243 км/ч.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички