Air France отмени стотици полети заради стачката


Air France отмени стотици полети заради стачката
Снимка: Gettyimages

2685

Националният авиопревозвач на Франция Air France отменя стотици полети, планирани за вторник, 10 април, заради продължаващата стачка на пилотите, кабинния екипаж и наземния летищен персонал, чрез която служителите се надяват да си издействат по-високо заплащане. Това съобщава електронното издание The Local, цитирано от "Фокус".

Загубите на компанията се изчисляват на 170 млн. евро.

Стачните действия повлияха на международните и вътрешните пътувания, като една четвърт от всички полети, планирани за вторник, ще бъдат отменени.

Само 65% от полетите на дълги разстояния до и от парижкото летище „Шарл де Гол“ ще бъдат изпълнени по разписание, а от полетите със средни разстояния – 73%, съобщиха от Air France.

Синдикатите казват, че служителите заслужават да получат увеличение на трудовите си възнаграждения след години на затягане на коланите, благодарение на което превозвачът стана отново рентабилен. Настояванията на стачкуващите са за шестпроцентно увеличение на заплатите.

Ръководството на Air France изчислява, че 34% от пилотите, 26% от кабинния екипажа и 19% от наземния летищен персонал са се включили в стачните действия. Предложението на ръководството за повишаване на заплащането с 1% тази година бе отхвърлено.

Синдикатите вече предупредиха, че ще организират нови стачки. На свой ред от Air France обявиха, че действията на служителите коства на компанията по 25 млн. евро на ден – пари, които би трябвало да инвестира в закупуване на самолети и създаване на работни места.

Освен служителите на Air France, стачки организираха и работещите в държавния железопътен оператор SNCF, както и студенти, държавни служители, служители в енергийния сектор и др. Въпреки че отделните протести имат различни цели, те създадоха обща атмосфера на социално недоволство на фона на амбициозните реформи на президента Еманюел Макрон.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички