Алиталия е на ръба на банкрута


Алиталия е на ръба на банкрута
Снимка:

491

Италианският авиопревозвач Алиталия отново е на ръба на банкрута, тъй като губи по 630 000 евро (832 000 долара) дневно в допълнение към дефицита от 730 милиона евро, натрупан в последните четири години, съобщава италианският ежедневник "Република", цитиран от БГНЕС.

Авиокомпанията може да пострада тежко и от края на споразумението с акционерите да не продават акциите си, което изтича на 12 януари.

Авиопревозвачът има две възможности - да бъде повторно национализиран или да бъде продаден на занижена цена на Ер Франс-КЛМ, която през 2008 г. предложи да плати 2,5 милиарда евро на изпадналата в затруднение компания.

Продажбата обаче беше блокирана от тогавашния премиер Силвио Берлускони.

Италианската държава пое по-голямата част от дълга на Алиталия, а доходоносната част от бизнеса беше продадена на консорциум от италиански бизнесмени. Компанията се сля с втория по големина италиански авиопревозвач Еър Уан. Между юни и септември Алиталия е загубила 173 милиона евро, със 150 милиона евро повече спрямо 2011 г., съобщава в. "Република" и допълва, че компанията се нуждае от рекапитализация.

Ер Франс-КЛМ, която вече притежава 25% от Алиталия, обмисля да направи ново предложение за закупуване, допълва вестникът. "Алиталия ще бъде един от първите горещи картофи на масата на новото правителство" след парламентарните избори през февруари, отбелязва "Република". Италианският авиопревозвач за момента не коментира информацията.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички