Автомобилният бранш стачкува, ако не се решат проблемите с турските такси


Автомобилният бранш стачкува, ако не се решат проблемите с турските такси
Снимка:

557

Представители на автомобилния бранш настояха за незабавна среща с премиера Пламен Орешарски по повод проблемите на българските превозвачи с Турция, предаде "Фокус". Представителите на автомобилния транспорт са изпратили писмо до кабинета на премиера, в което изразяват своята тревога от липсата на време за адекватна реакция до прилагането на мерките от турска страна на 1 септември т.г. Организациите предупреждават, че ако не се предприемат мерки от страна на правителството ще започнат стачни действия от 1 септември.

Проучихме комюникето от страна на Турция и се вижда, че новите транзитни такси няма да засягат българските превозвачи. Записано е в един от допълнителните параграфи, че се прилагат разпоредбите в многостранните и двустранни договори, какъвто България има с Турция от 1977 година. Това коментира пред БНР транспортният министър Данаил Папазов.

Между България и Турция има подписано двустранно споразумение в областта на транспорта и превозите и новите такси на турската граница не би трябвало да се отнасят за българските превозвачи. Това каза председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в НС Камен Костадинов, цитиран от „Фокус”.

В момента се правят опити да се организира среща между транспортния министър Данаил Папазов и турския му колега Бинали Йълдъръм, за да бъде потвърдено, че на българските фирми, занимаващи се с тежкотоварни превози, няма да им бъдат налагани непосилни такси.

„Разбира се, ако нещата са такива, каквито считат превозвачите, реципрочната стъпка е единственото, което може да бъде направено. Считам, че така стоят нещата, но разбирам превозвачите. В крайна сметка това касае една голяма част от техния бизнес. Те имат право на своите притеснения”, каза Костадинов.

Според председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски пък България трябва да въведе същите ограничения за турските превозвачи, каквито турската страна е въвела за българските.

„Ние години наред се борим за реципрочност, за равнопоставеност между превозвачите – българските и турските. Винаги българската страна е била обясняваща, молеща и чакаща някакво решение от страна на турската. Аз смятам, че и сега е по същия начин със започнатите разговори. Чакаме министъра да каже, че това е постановление на турското правителство. Ясно е, че те няма да го изменят – това е минало през тяхното Народно събрание, гласувано е, министърът нищо не може да направи”, коментира Столарски.

По думите му вече е изпуснат моментът да бъде разрешен проблемът, а новите такси са опит на управляващите в Анкара да изхвърлят българските транспортни фирми от пазара.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички