Барозу: С метрото София доказва, че е модерен град


Барозу: С метрото София доказва, че е модерен град
Снимка:

531

Вторият метродиаметър на столичното метро усъвършенства транспортната система на София и в същото време ще намали замърсяването на околната среща, и ще подобри качеството на живота на хиляди граждани.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на официалното откриване на втората линия на софийското метро, предаде БГНЕС.

Нови 11 метростанции ще ползват софиянци от днес - "Ломско шосе", "Бели Дунав", "Надежда", "Хан Кубрат", "Княгиня Мария Луиза", "Централна гара", "Лъвов мост", "Сердика 2", "НДК", "Европейски съюз" и "Джеймс Баучер". Отсечката е дълга близо 11 км.

Барозу подчерта, че завършването на този проект доказва, че София е модерен град с желание да инвестира в своето бъдеще и в бъдещето на своите граждани.

Този проект служи като добър пример за устойчив и интегриран обществен транспорт, а планираното му разширение към летище София, ще осигури по-бърза връзка с останалата част от Европа и света, каза още председателят на ЕК.

Той допълни, че новият метродиаметър е чудесен пример за това какво може да се постигне с помощта на европейските фондове.

По линия на европейските фондове е осигурена 50% или 476 млн. евро от стойността на метрото.

Барозу каза още, че проектът стимулира икономиката и прави движението в градска среда по-бързо.

"Този проект е точно това, което имаме предвид, говорейки за зелено и устойчиво развитие. Това е онази добавена стойност, която ще води занапред посоката на развитие на кохезионната политика на ЕС", добави Барозу.

Той припомни, че все още продължават преговорите между ЕК, ЕП и страните членки за бюджета на Съюза за следващия програмен период от 2014 до 2020 година.

"Европейската комисия направи предложение, което е амбициозно и балансирано", изтъкна Барозу. Според него проектът на столичното метро показва, че европейската солидарност не е само думи, а има и конкретен ефект върху живота на гражданите.

Благодарности към тези, които завещаха 4 километра тунели от 60-те години, които използвахме. Благодаря на кметове, общински съветници, инженери, работници, министър-председатели, министри на транспорта и на всички,които са спомогнали за строителството на метрото, каза премиерът Бойко Борисов.

Борисов посочи, че разширението на метрото ще е един от приоритетните проекти. „Идва и програмния период 2014 – 2020,приоритетно ще бъде изграждането на Лот 3 на АМ „Струма” и АМ „Хемус”, каза премиерът. 

Припомняме, че след 14 ч. всички желаещи ще могат да ползват втората линия на метрото по разписание, като пътуванията по линията ще са безплатни в рамките на деня.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички