Без хартиени билетчета в градския транспорт в Скопие


Без хартиени билетчета в градския транспорт в Скопие
Снимка: БГНЕС

3018

От 1 септември градският транспорт в Скопие премахва употребата на хартиени билетчета. В сила остават само тези, закупени от шофьора. Всички останали билети за превоз ще бъдат под формата на електронни карти, съобщава МИА.

Системата за електронно плащане на превоза на пътници е въведена в македонския столичен транспорт през 2015 г., когато се използва само за безплатните карти за хора в напреднала възраст (над 62 години за жените и над 64 години за мъжете) и за ученици в основните и средните училища.

По данни на компанията за градски транспорт в Скопие от август до декември 2015 г. е бил пробният период на устройствата. От януари тази година в употреба са пуснати и т. нар. неперсонализирани карти, които не изискват на тях да бъде отбелязано името на пътника, както и безплатните билети за всички студенти. Паралелно с това продължаваха да се използват еднократните хартиени билети, купени от водача, както и талоните за 10 пътувания.

Досега общо са издадени 131 604 персонализирани карти и 15 891 неперсонализирани. Те струват съответно 150 денара (4,77 лева) за неперсонализираната карта с две гратис пътувания и 200 денара (6,35 лева) за персонализираната карта, в която няма вписан брой билети. Всеки валидатор на градския транспорт показва при отчитане на картата колко средства или брой пътувания са останали в нея.

Освен другите стандартни начини за плащане на билет в Скопие е възможно и купуването му чрез мобилен телефон. Пътникът само трябва да набере съответния трицифрен номер и да доближи телефона си до валидатора в съответното превозно средство.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички