Без винетки за електромобилите


Без винетки за електромобилите
Снимка:

666

Предвиждаме отпадане на такса "регистрация" на електромобилите, на местни данъци и такси и на необходимостта от закупуване на винетка за такъв тип автомобили.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри днес деветата зарядна станция за електромобили в София пред сградата на МИЕТ на ул. "Славянска" №8, предаде БГНЕС.

Тези мерки са заложени в Национален план за действие за подкрепа на електротранспорта, който до края на август месец ще бъде внесен в Министерски съвет, уточни Добрев.

Напълно подкрепяме и благодарим на Столична община, че въведоха безплатното паркиране в Синя зона за този тип автомобили. Мислим, че това трябва да е друга законодателна промяна, която да даде още една преференция на всички собственици на електромобилите – безплатно паркиране във всички градове в страната, каза още Добрев.

Друга идея, която се обмисля е да се даде право на водачите на електромобили да се движат в бус лентите.

Необходими са и инвестиции в инфраструктурата, затова в следващия програмен период планираме средства, както за развитието на компоненти за такива автомобили в България, за изследователски проекти в тази сфера, така и определени средства за развитие точно на този тип инфраструктура със зарядните станции, добави той.

За в бъдеще обмисляме възможността да подпомагаме закупуването на такъв тип автомобили, например, от Националния доверителен екофонд, но на този етап не говорим за това, защото там средствата са много ограничено, обясни министърът на икономиката.

Закупуването на електромобил все още е скъпа инвестиция за всеки един от нас. Той струва по-скъпо от другите автомобили, но тази по-висока стойност трябва да се сравни с разхода за придвижване с този автомобил. Едно зареждане на електромобил за 150 километра струва 12 лева, което означава, че по-малко от 9 лева струва изминаването на 100 километра, която е повече от два пъти по-евтино от дизелов автомобил от същия клас, каза още Добрев.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички