Британци тестват "електрически" магистрали


Британци тестват "електрически" магистрали
Снимка: БГНЕС

2372

Във Великобритания предстоят тестове на технология за безжично зареждане на електрически автомобили, която се интегрира в пътната настилка, пише Gizmag.

Държавната компания Highways England, която поддържа основната пътна мрежа в Англия обяви, че планира тестове на технологията първоначално върху тестова, а по-късно и върху реална пътна отсечка.Евентуалното въвеждане на системата би довело до увеличаване на обхвата на електрическите превозни средства.

Концепцията за вграждане на устройства за безжично зареждане под пътното платно се проучва от Станфордския университет и се използва за зареждане на автобуси в Корея. Предстоящите опити обаче се определят като първи по рода си. Транспортният министър на Великобритания Андрю Джоунс заявява, че тестовете ще помогнат страната да остане в челните редици при разработването на тази технология.

„Перспективата за презареждане на автомобили с ниски емисии по време на движение открива вълнуващи възможности“, изтъква Джоунс.

Тестовете ще отбележат финалния етап от изследване на Highways England, проучващо осъществимостта и практическото приложение на безжичното зареждане по време на път. Компанията посочва, че опитите ще тестват безопасността и ефективността на технологията на магистрали и главни пътища. Очаква се изпитанията да започнат тази година и да продължат 18 месеца. Детайли за технологията ще бъдат оповестени след избирането на фирма, която да изгради системата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички