България спечели делото срещу Гад Зееви


България спечели делото срещу Гад Зееви
Снимка:

1443

България успешно успя да блокира всякакви претенции на Гад Зееви да получи обезщетение от страната ни заради скандалната приватизация на авиокомпания "Балкан", съобщават от Министерството на финансите (МФ).

През 2001 г. приватизаторът на авиокомпания „Балкан" ЕАД "Зееви Холдингс Лимитид" заведе международно арбитражно дело срещу България. В делото Зееви твърди, че България е нарушила клаузи по договора за приватизация и претендира за обезщетение в размер на повече от 220 милиона щатски долара и лихва за забавяне. България направи възражения срещу юрисдикцията на арбитража и предяви насрещни претенции срещу Зееви на стойност от 8 млн. долара заради неизпълнени инвестиционни обещания.

През 2006 г. арбитражният състав постанови решение, според което и двете страни са нарушили приватизационния договор и дължат обезщетение за вреди. Арбитражният състав осъди България да заплати на Зееви 10 360 143,79 щатски долара, както и лихва върху сумата до окончателното изплащане.

България не изпълни доброволно арбитражното решение, тъй като счете, че разполага с основателни възражения по чл. 5 от Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения.

Член 15.3 от договора за приватизация на авиокомпания „Балкан" гласи, че изпълнението на арбитражно решение срещу държавата може да бъде проведено единствено в България в съответствие с разпоредбите на българското право.

През 2007 г. Зееви заведе дело в Израел с искане за потвърждаване на арбитражното решение и през 2009 г. Върховният съд на Израел потвърди арбитражното решение. Върховният съд посочи, че чл. 15.3 от приватизационния договор не ограничава възможността на Зееви да иска потвърждаване на арбитражното решение извън България, а евентуално се отнася само за неговото принудително изпълнение.

През 2008 г. Зееви заведе дело за признаване и изпълнение на арбитражното решение в САЩ. През март 2011 г. Федералният съд за южния район на Ню Йорк отхвърли молбата на Зееви.

Зееви обжалва, но на 24 август 2012 г. Федералният апелативен съд на САЩ за втори окръг потвърди решението на първия съд. Съдът постанови, че чл. 15.3 е валидна клауза за избор на съд, която задължава Зееви да търси признаване и принудително изпълнение на арбитражното решение само в България. Съдът отхвърли твърденията на Зееви, че българската съдебна система е несправедлива, неефектива и предубедена. Съдът също постанови, че Зееви не може да се ползва от решението на съда в Израел, тъй като той неправилно е тълкувал клаузата за избор на съд според израелското право, а не според приложимото българско право.

Pешението е окончателно.

Приватизацията на "Балкан" беше една от най-скандалните сделки в последните 20 години у нас, тъй като, според слуховете, компанията е продадена за около 150 хил. долара - цената на един луксозен апартамент. Според много експерти израелският бизнесмен спечели над 300 млн. долара само от продажба на авиопарка (17 самолета ТУ-154), слотовете и имотите на "Балкан". По това време премиер на България беше Иван Костов, а лидерът на синдикатите Константин Тренчев поиска той лично да плати всяко обезщетение, което можеше да се присъди на Зееви.

Гад Зееви получава "Балкан" след заседание на кабинета в много тесен кръг, въпреки че сделката е подписана само от петима от 11-те експерти към Агенцията за приватизация. Директор на Агенцията за приватизация тогава е Захари Желязков. Двадесет процента от акциите остават държавни, но държавата абдикира веднага след подписването на продажбата и в органите на управление не остава неин представител.

Ивайло Петров

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички