Четири авиокомпании с жалба до ЕК заради стачките във Франция


Четири авиокомпании с жалба до ЕК заради стачките във Франция
Снимка: iStock/Guliver

2547

Четири европейски авиокомпании са подали жалба до ЕК с твърдението, че стачката на френския контрол на въздушния трафик нарушава основния принцип за свобода на движение в ЕС. Става дума за превозвачите Ryanair, Easyjet, Wizz Air и IAG, собственик на BA и Iberia, предаде BBC.

Служителите в звената за контрол на въздушния трафик във Франция организираха серия от протести тази година срещу икономическите реформи на правителството.

"Правото на протест трябва да бъде балансирано спрямо правото на свобода на движението. Пътниците, които летят от, до и над Франция, особено по маршрути през Марсилия и Средиземноморието, трябва да търпят закъснения и промени", заяви изпълнителният директор на IAG Уили Уолш.

Досега през 2018 г. стачките на френските авиодиспечери са се увеличили с 300% спрямо 2017 г. Миналия месец френският Сенат потвърди, че Франция е отговорна за 33% от закъсненията на полетите в Европа. Съгласно становището на Сената, правото на стачка трябва да бъде балансирано спрямо задължението за предоставяне на обществени услуги.

Според Евроконтрол, от началото на тази година до месец юни над 16 000 полета са били забавени в резултат на стачните действия на органите за контрол на въздушното движение, което е засегнало над 2 милиона пътници.

По-рано този месец Ryanair обяви, че 1100 полета са били отменени през май заради протестите, макар и недостигът на персонал на компанията също да е допринесъл за това.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички