Даваме 2 млн. лева за разширение на летище София


Даваме 2 млн. лева за разширение на летище София
Снимка:

1088

Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани за разширението на летище София. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при стартирането на строителните дейности на пътническата галерия на Терминал 2, съобщиха от МТИТС, цитирани от БГНЕС.

"През последните години големите летища в България се развиват с много добри темпове – открита беше новата контролна кула на столичния аеропорт и реновираната писта на летище Варна, след няколко месеца предстои да бъдат открити и новите терминали на летищата Варна и Бургас", каза министър Московски. По думите му пример за развитието на сектора е и желанието на компания от ранга на Луфтханза Техник да съсредоточи голяма част от дейността си за Европа в нашата страна.

"Разширението и реконструкцията на Терминал 2 на летище София е поредният проект в областта на авиацията, който ще допринесе за развитието на сектора", каза министър Московски. Строителството е свързано с удължаването на пътническата галерия в северна посока и обособяването на 4 изхода, като ще се запази архитектурният образ на терминала и ще се обърне особено внимание на движението на трудно подвижни хора.

"Причината за разширението на галерията е непрекъснатото увеличаване на броя на пътниците и необходимостта от тяхното по-качествено и по-бързо обслужване", заяви още министър Московски. Новото разширение ще може да поеме още 200 хиляди пътници. Избраният чрез обществена поръчка строител е АТ "Инженеринг 2000". На приземния етаж площта за реконструкция е 155 м2, като се усвоява покритото пространство, понастоящем използвано за паркиране на служебни автомобили и се обособяват 4 изхода – 3 за заминаващи пътници и един за получаване на багаж.

На другото ниво се реконструира и удължава най-северната част на галерията със 193 квадратни метра, като се демонтира част от съществуващата окачена фасада, изгражда се нова стоманобетонова плоча, обособяват се на подходящи места допълнителни вертикални връзки – стълби и асансьори за всички пътници, като особено внимание е обърнато на движението на трудно подвижни пътници. Галерията е комбинация от места за сядане и движение, хранене, кафе – барове в комбинация със зони за изчакване, намиращи се в близост до изходите към пътническите ръкави и към автобусите за далечни стоянки с прилежащите площи за изчакване и фоайета.

Всички плъзгащи врати ще са с възможност за ръчно отваряне, застопоряване и с резервирано захранване от акумулатор. Системите за видеонаблюдение, полетна информация, озвучаване, контрол на достъпа, мониторинг и сградна автоматизация са проектирани като разширение на съществуващите досега системи.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички