Дават по 5000 лв. при покупка на електромобил


Дават по 5000 лв. при покупка на електромобил
Снимка:

901

По 5000 лева субсидия за покупка на електромобил предвижда правителството.

Това става ясно от Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014 г., който прие кабинетът днес, предаде БГНЕС.

Идеята е да се дава еднократна субсидия при закупуване на електромобили и хибридни автомобили за първи закупен автомобил от дадено юридическо или физическо лице. Ще се дават по 5000 лева на електромобил и 2500 лева на хибриден, но кога точно ще стане това не е много ясно.

Макар и солиден, стимулът всъщност е символичен за все още солените за масовия българин цени на ековозилата - около 30-40 хил. евро.

Предвид възможностите на бюджета в момента се обмисля идеята тези пари да идват от търговията с парникови емисии. Тъй като, обаче, на този етап не може да се определи размерът на постъпилите средства от тази търговия, докато това стане възможно дали и колко автомобила ще се подпомогнат, е въпрос, който ще се реши в зависимост от финансовите възможности за съответната година.

Ще се анализира възможността да отпадне годишният данък за електромобилите, а за хибридните автомобили да не се плаща данък в продължение на 5 години.

Обмисля се и да отпадне регистрационната такса за тези автомобили, както и да има диференцирани ставки за винетките за различните категории екологични превозни средства. В плана е записана и идеята ускорено да се изгражда зарядна инфраструктура за електрически и хибридни автомобили.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички