ДКСМП настояват за публичност около прекратяването на договора на КАРАТ С


ДКСМП настояват за публичност около прекратяването на договора на КАРАТ С
Снимка:

970

Изтече почти една година от решението на Столичния общински съвет (СОС) за прекратяване на Договор № РД-56-3928/3.11.2008 г. с "КАРАТ С" за обществен превоз на пътници в столицата, заявяват от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП), предаде БГНЕС.

Скандалът с превозвача се развихри в края на миналата година, когато стана ясно, че Столична община  за малко е щяла да му плати 2,6 млн.лв. повече, отколкото всъщност е трябвало за евентуална сделка. След случая кметът на София Йорданка Фандъкова поиска оставките на Николай Костов и Методи Аврамов от управлението на Центъра за градска мобилност.

По повод годишнината от решението от клуба припомнят:

1. Скандалното отдаване на редица автобусни линии бе извършено след предварително уговорен конкурс "за да нема дъмпинг" В. Стоилов – зам. кмет на СО".

2. Договорът е подписан от тогавашния кмет на ГЕРБ Бойко Борисов за 8 години, въпреки, планираното в този период ускорено изграждане на нови отсечки на метрото, дублиращи много от отдаваните автобусни линии. Т.е. предварително е заложена необходимост от виновно разваляне на договора от страна на СО или продължаване на плащане на частната фирма на излишни разходи за неефективни, празни автобусни превози.

3. В продължение на години частната фирма "извозваше" столичани на цени, с до 1 лев на километър повече от общинската фирма, което от една страна приватизира значителни средства на столичните данъкоплатци, а от друга страна обрече на фалит общинската транспортна фирма.

4. При вземането на решението на СОС за прекратяване на договора, отново бе допусната "грешка" в полза на превозвача (спонсор и сътрудник на ГЕРБ) в размер на 3 200 000 лева.

5. По време на обсъждането през м. октомври 2012 г. ръководството на СО и СОС и мнозинството от ГЕРБ доказаха, че всеки ден продължаване действието на договора носи сериозни щети на Столична община и Столичния автотранспорт. Въпреки това почти година този неизгоден договор (подписан от Бойко Борисов) продължава да бърка в джоба на столичани.

Очевидно, както задкулисно бе подарен скандалния договор, както на тъмно беше "изчислен" подаръкът за 3 200 000 лева, а така задкулисно продължават да се водят и преговорите за прекратяване на договора, вероятно отново във вреда на столичани.

Ето защо ДКСМП настоява:

1. Кметът на СО и СОС незабавно да направи публични договорките за прекратяване на договора с КАРАТ С.

2. Категорично не приемаме отново обяснения (както при проблема със Софийска вода), за митични неустойки като повод да продължи наливането на общински средства в частни джобове.

3. Искаме бързи действия, точни изчисления и прекратяване на неизгодния за СО договор с КАРАТ С, заявяват от ДКСМП.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички