Дунав мост 2 почти готов


Дунав мост 2 почти готов
Снимка:

524

Основната конструкция от българския до румънския бряг на Дунав мост 2 вече е свързана. Остават довършителните работи по съоръжението.

Около 14.30 часа днес е предвидено Бойко Борисов, румънският министър-председател Виктор-Виорел Понта и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с българо-румънска делегация, да преминат по вече свързания Дунав мост 2.

Последният сегмент бе поставен миналата седмица и цялата конструкция от българския до румънския бряг вече е свързана.

Оптимистичният вариант за функциониране на моста е началото на следващата година, коментира пред БНР транспортният министър Ивайло Московски.

85 процента са готови предпазните ограждения за корабите. Има довършителни дейности за около месец. После трябва да се узакони, обясни той.

Над 100 000 превозни средства ще минават годишно.

Мостът е дълъг 1791 метра, има две пътни ленти за автомобили в двете посоки, една жп линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея.

Преминаването по моста вече е възможно и затова Гранична полиция следи за нелегален трафик. От Видин до Калафат ще се стига за минути, а пътят от Азия за Централна и Западна Европа ще се съкрати значително.

Новата българо-румънска връзка Видин - Калафат отваря нови перспективи и възможности в бизнес отношенията между двете страни, заяви за Радио Фокус днес Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско- икономическите въпроси в Букурещ, Румъния.

Връзката дава нов път за товарите от Западна и Централна Европа към всички страни в Европа, пести на шофьорите пътни такси и митнически контрол по трасето Германия, Унгария, Румъния и България.

Разбира се, тези 1791 метра, които представляват новия Дунав мост 2 при Видин - Калафат, създават перспективи в няколко посоки: мостът създава работни места и от двете страни, става предпочитано място за преминаване на потока от товарни автомобили, дава възможност за инвестиции в региона.

Вече се забелязва активно движение на фирми от Германия и Турция, каза Денев.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички