Дунав става плавателна целогодишно с евросредства


Дунав става плавателна целогодишно с евросредства
Снимка:

454

Река Дунав ще стане плавателна целогодишно с европейски средства, след като България и Румъния кандидатстват съвместно с проект по новия финансов инструмент за Свързана Европа.

Това стана ясно на днешната среща в Русе с участието на представители на правителствата на двете държави и на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Първите стъпки в краткосрочен план са да се закупи един ледоразбивач, какъвто нито България, нито Румъния притежават, както и две съоръжения за драгиране. Така ще се реши проблемът със замръзването на реката през зимата и с ниските нива през лятото, обясни зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.

В момента в българо-румънския участък на Дунава се ползва едва 10% от капацитета на реката, докато сухоземните пътища са претоварени. С новите съоръжения се очаква да се подобри плавателността поне с 50 %, заяви Камен Кичев.

По отношение на сроковете, в които това ще стане, стана ясно, че проектът визира следващия програмен период 2014-2020 г. До края на тази година или в началото на 2013 г. Европейският парламент трябва да одобри новия финансов инструмент за Свързана Европа, по който ще се финансират транспорт, енергетика и телекомуникации, обясни Чезаре Бернабе от Генерална дирекция "Мобилност и транспорт" в Европейска комисия.

За проекти в транспорта се предвиждат 31,7 млрд.евро, като 10 млрд.евро са от Кохезионния фонд за страните по сближаването на ЕС, сред които са България и Румъния. Проектите трябва да са готови до края на 2013 г., за да може от новия програмен период да стартират процедурите по кандидатстване и реализация.

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички