Електромобилите - новият локомотив за икономиката


Електромобилите - новият локомотив за икономиката
Снимка:

652

Електроавтомобилостроенето може да бъде локомотив, който дърпа напред много други отрасли, смятат от Българската стопанска камара.

От работодателската организация представиха днес резултатите от анализ на състоянието на електромобилността в България, според който в страната има около 1000 фирми, които се занимават с производство на електрически съоръжения.

Те осигуряват работа за около 30 000 души със средномесечно възнаграждение от 620 лева.

Очакванията са до 2025 година електрическите или частично електрическите превозни средства да достигнат до 50% от регистрациите на нови автомобили в Европа, а в България конверсията на класически автомобили в електрически да се превърне в търсена услуга с пазарна ниша от близо 200 000 автомобили, каза Иван Нейков, член на авторския екип, работил по анализа и председател на Балканския институт по труда и социалната политика.

Авторите на анализа ясно подчертават, че страната ни има квалифицирани и опитни инженерно-технически кадри, както и традиции, както в производството на електрическо оборудване, така и в областта на машиностроенето.

Налице е и сравнително ниска цена на електроенергията, добре развита енергийна инфраструктура.

Според Иван Нейков, член на авторския екип, работил по анализа и председател на Балканския институт по труда и социалната политика, секторът на електроавтомобилостроенето има шанс да стане първият в България, кадрите, за който ще се подготвят по изработени професионални стандарти.

Вече има предложения за разработването на две професии, свързани с точно тази индустрия: техник и монтьор на електропревозни средства.

Данните от анализа показват, че ключовите и дефицитни професии за сектора са автомобилни инженери и проектанти, автомобилни конструктори, автосервизни работници, електротехници, електроинженери, програмисти и софтуеристи, администратори на мрежи и работници по монтаж и поддръжка на зареждащите станции.

В анализа са разписани и редица предложения за стимулиране на тази индустрия у нас.

Това може да стане чрез отпадане на годишния данък за всички електроавтомобили и за всички хибридни автомобили и дори чрез въвеждане на ограничение само електроавтомобилите да могат да паркират в центъра на съответния град.

Една от идеите е да се въведат и съответни предимства за водачите на тези автомобили - движение в бус лентите, предлагане на свободен паркинг в обществените пространства.

Предлагат се и стимули за самите собственици на електромобилите като финансова подкрепа с 30% от стойността при закупуването на превозните средства, намаляване на данъците на домакинствата, притежаващи такива автомобили, финансови стимули за замяна на старите автомобили с електрически.

Идеята за отпадането на винетките обаче срещна критика.

По време на конференцията, председателят на Индустриален клъстер "Електромобили" Илия Левков, я определи като чист ПР.

Причината е, че електромобилите в близките няколко години няма да излязат от градовете.

Левков обясни, че една от фирмите от клъстъра вече е разработила първата българска зарядна колонка, която би трябвало да бъде готова към 15-20 септември. Друга фирма - член на клъстъра пък има идея за разработване на частична хибридизация на автомобилите чрез замяна на задния мост с електрически.

От клъстъра искат в българското законодателство да навлезе термина "електромобил" и вече са направили своите предложения и се надяват това да се случи до края на годината.

Левков също е убеден в огромния потенциал на тази индустрия.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички