Електромобилите паркират безплатно в Синя зона


Електромобилите паркират безплатно в Синя зона
Снимка:

634

Електрическите автомобили вече ще паркират безплатно в синята зона на София.

Това ще става от 1 септември с новите правила за паркирани, приети от Столична община, съобщиха от Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

Освен в столицата, зарядни пунктове за електромобили има също в Русе, Добрич и Исперих, а още половин дузина общини подготвят условия за инсталирането им.

Пречка пред по-бързото разширяване на тази инфраструктура са белите полета в нормативната база, поради което зарядните пунктове засега "се маскират" като елтабла, строителни или преместваеми обекти. За да се улесни процесът, по поръчка на ИКЕМ бе разработен проект за промени в столичното законодателство и нормиране на процеса по изграждане на зарядната мрежа за електромобилите.

През тази седмица клъстерът сключи и рамково споразумение с Регионалното сдружение на общини "Център" от Софийска област. Една от неговите основните клаузи обуславя сътрудничеството при изготвяне на модел на "зелена община", в която да се осигури и изграждането на зарядни колонки за електромобили. Друга клауза предвижда реализация на модел за транспортна схема с електрически автомобили, която да покрива общините-членки на сдружението.

Безплатното паркиране е един от стимулите за електромобилността, заявяват от ИКЕМ.

Според тях други подобни стимули биха могли да са и данъчни, и финансови - ускорена данъчна амортизация като за компютри, освобождаване от данък и винетка, предоставяне на финансова подкрепа от "зелени фондове" и др. такива мерки се прилагат вече в редица страни от Европа и Америка, като надеждата е някои от тях да бъдат приложени и в българския бюджет за следващата година.

От ИКЕМ призовават държавните органи към ускорено разработване на "Национална програма за електрическа мобилност – България 2025", която да постави страната на електромобилната карта на Европа и да я утвърди като регионален лидер в тази област.

  • Етикети:

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички