Франция ще загуби около 720 млн. евро заради жп стачката


Франция ще загуби около 720 млн. евро заради жп стачката
Снимка: Getty Images/Guliver

2591

Франция може да загуби 720 милиона евро в резултат на националната транспортна стачка.

С такива прогнози излязоха експерти след първия ден от "битката на релсите", както френските вестници нарекоха транспортната стачка в сряда.

Както съобщават от синдикатите, стачката ще продължи на интервали до 28 юни. Железопътните работници, недоволни от предложения от държавата проект за реформи, възнамеряват да стачкуват през този период общо 36 дни, или два дни в седмицата. Според оценките на ръководството на Френската железопътна компания (SNCF) всеки ден стачката ще струва на държавата повече от 20 милиона евро.

Железопътният транспорт във Франция влезе в период на сериозни проблеми, тъй като започна вълна от стачки срещу трудовите реформи на президента Еманюел Макрон. Стартът на стачката бе наречен "черен вторник", но действието ще се разпространи в продължение на три месеца, засягайки два дни на всеки пет, съобщава БГНЕС.

Персоналът на държавната железопътна компания SNCF е начело на стачката, но от протести ще бъдат засегнати също така енергийния сектор и сметосъбирането.

Размириците представляват най-голямото предизвикателство за Макрон от избирането му миналата година.

Тъй като и четирите основни железопътни профсъюзи ще се включат в протеста, услугите ще бъдат драматично ограничени. Около 77% от машинистите на SNCF са в стачка, и 48% от целия персонал.

Пътниците ще могат да разчитат само на един от осемте високоскоростни TGV и само на един от всеки пет регионални влака.

Линиите в Париж също ще бъдат засегнати и автобусните услуги ще бъдат претоварени. Някои гари бяха задръстени в очакване на няколкото налични влака, други бяха пусти.

Сайтът, който измерва автомобилния трафик около столицата, регистрира около 420 километра задръствания в час пик.

Обслужването по международните ж.п. направления ще бъде по-малко засегнато.. Eurostar разполага със 75% от влаковете, а услугите на Thalys за Белгия, Холандия и Германия са почти нормални, но няма услуги за Испания, Швейцария или Италия.

Служители на Air France, които искат увеличение на заплатите с 6%, са в четвъртия ден от индустриалните действия. Авиокомпанията обслужва 75% от полетите си.

Профсъюзите също призоваха всички събирачи на отпадъци да настояват за създаването на национална услуга за събиране на отпадъци и по-добри възможности за пенсиониране. Столицата, северната и източната част, заедно с Марсилия, могат да бъдат засегнати най-тежко.

Синдикатите в енергийния сектор също призоваха към стачки, за да поискат, между другото, прекратяване на либерализацията на енергийните пазари и преразглеждане на дерегулацията.

Хиляди студенти също така участват в стачките в знак на протест срещу утежняването на регламентите за влизане в университетите.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички